POZIV NA OTVORENJE IZLOŽBE

Hrvatska udruga likovnih umjetnika Split poziva na otvorenje izložbe “Na/do/gradnja“ nagrađivane mlade umjetnice Lane Stojićević. Izložba se otvara u srijedu 26. 07. u Salonu Galić u Splitu, a može se razgledati do 08. 08. 2017. “Na/do/gradnja“ predstavlja svojevrsni nastavak uspješnog projekta ”Villa Roza” i autoričinog višegodišnjeg istraživanja estetike suvremene dalmatinske bespravne gradnje i fenomena masovne apartmanizacije Dalmacije.
Kao najava izložbe od 24. srpnja u istočnom krilu Dioklecijanovih podruma će biti postavljena i instalacija male građevine nedovršenog improviziranog apartmana koju će posjetitelji moći također besplatno razgledati do 08. 08.
Umjetnička aktivnost Lane Stojićević izrazito je angažirane naravi i obično polazi od onih problematika i pitanja koje uočava u neposrednom okolišu. To mogu biti problematike s rodnim implikacijama ili, pak, pitanja ekološke naravi koja aktivno propituju očuvanje i održivost izvornih prirodnih staništa, ali i odgovorna gospodarenja javnim urbanim prostorom. Diskurzivni okvir ove izložbe Lane Stojićević deficit je odgovornosti koji se bilježi u praksi (pre)oblikovanja prostora i urbanih krajobraza. Arhitektonske simbioze gotovo su zapanjujuće, istovremeno smiješne i nevjerojatne, sasvim svejedno radilo se o pučkoj arhitekturi davnih vremena ili pokojem primjeru arhitekture iz razdoblja socijalizma na čija se je izvorna arhitektonska tkiva nakalemila suvremena neadekvatna „protetika“. Polje umjetničke intervencije Lane Stojićević nije tako samo prostor galerije, kao prostor imanentno metaforičkog diskursa, nego i naravni prostor grada gdje umjetnica na vrelu baštine, Podrumima Dioklecijanove palače, simulira jedinicu mogućeg turističkog smještajnog kapaciteta, sračunatog na instant-konzumaciju i instant-zaradu. Njezina umjetnička strategija zapravo je fokusirana na borbu za prostor i „izmišljanje prostora“.