Prvo izdanje Plana D ugostit će Brucea Sterlinga, poznatog pisca znanstvene-fantastike, predvodnika cyberpunk žanra, publicista, urednika, teoretičara i futurista. Predavanje naslovljeno „Prekarna utopija“ na rasporedu je u četvrtak, 28. rujna 2017. u 20 sati.

Prvenstveno vizionar, ali i društveni dijagnostičar koji djeluje na sjecištu znanstvene fantastike i svakodnevnog, Bruce Sterling pronicljivo razmotava sadašnjost da bi nas odveo u budućnost. Njegova su djela, među kojima su najpoznatije zbirke „Mirrorshades“ i „The Difference Engine“ u koautorstvu s Williamom Gibsonom, seminalna žanrovska djela čiji se utjecaj odražava u raznim područjima kulture – od glazbe do filma. Objavio je i niz publicističkih djela među kojima se ističu “The Hacker Crackdown: Law and disorder on the electronic frontier” u kojem analizira hakersku subkulturu ranih 90-ih, zatim “Tomorrow Now; Envisioning the next fifty years” u kojemu oslikava budućnost u rasponu od biotehnologije, industrijskog dizajna do informacijske ekonomije, te “Shaping things” gdje analizira futurološki dizajn svakodnevnih materijalnih predmeta, a u eseju “Epic struggle of the Internet of Things” prokazuje pozadinu još jednog tehnološkog imperativa.

Objavljivao je, između ostalog, za Wired, Discover, Architectural Record i The Atlantic, predavao Nove medije i znanstvenu fantastiku na European Graduate School, a s projektom „The new media project“ u kojemu istražuje mrtve medijske tehnologije daje značajan doprinos arheologiji medija.

Predavanje „Prekarna utopija“ Brucea Sterlinga dio je diskurzivnog programa međunarodnog festivala dizajna Plan D koji će se održati od 27.9. do 1.10.2017. u prostoru bivšeg diskonta, smještenog na parkiralištu iza Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.