Otvorenje izložbe SLOBODANA TOMIĆA:”Perforacije” će se održati u četvrtak 21. rujna, s početkom u 19 sati, u Galerijskom centru Varaždin (Uska 7).

Izložba je popratni program „47. Varaždinskih baroknih večeri“ i traje do 2.listopada.

Naslov rada “Perforacije” simbolizira probijanje opne koja predstavlja perceptivnu granicu među dimenzijama – medijima (klasična grafika – animirana grafika u virtualnom prostoru)
Rad propituje medijske granice plošne, trodimenzionalne i animirane grafike. Grafički radovi se postavljaju u prostor kao kulise i ostvaruju suodnos sa animiranim scenama ostvarujući dojam proširene stvarnosti. Otisci – perforacije u realnom prostoru “imitiraju” sadržaj virtualnog prostora, pa se promatrač zatiče u prostoru nestabilnog identiteta.

Zavodljivost kibernetskog prostora.
U tom smislu, vjerojatno podsvjesno reagirajući na tu opasnost, ostavio sam mogućnost povratka u konkretan, taktilni svijet, opredmetio sam tu kontrolnu točku transparentnim i krhkim paučinastim likovima koji su, vezani crnim koncem, metaforički ali i doslovno, poveznica

U prostoriji galerije postavljene su plošne forme grafike – mobila koje se dezintegriraju i na simboličoj razini sjedinjuju se sa virtualnim prostorom (otisci na folijama tranpariraju i sjedinjuju se sa projekcijom 3d animacije (projekcije su unakrsne i projiciraju se na suprotne zidove galerije, ili na dva susjedna zida, ovisno o prostoru).

Interakcija sa sjenama – svjetlo projektora “perforira” kroz teksturu mobila i baca sjene na platno projekcije. Forme mobila se sjedinjuju sa animacijama unutar projekcije
Grafički otisci na folijama predstavljaju negaciju forme i put ka prelasku u drugi, kibernetički prostor.
Animirane grafike međusobno se “susreću”, ulaze jedna drugoj u prostor, sukobljavaju se ili nadopunjuju sa otiscima na foliji tvoreći novu hibridnu cjelinu.

Animacije na projekcijama prate i nadopunjuju mobil u namjeri da se sjedine u zajedničkom prostoru, koji balansira između taktilnog i virtualnog.

Drugi segment izložbe predstavljaju višekanalne animirane sekvence koje se loopaju na ekranima. To su pikselizirane 3d animacije koje sadržavaju spoj arhitekture i figura u prostoru distopijske fikcije.

Slobodan Tomić
Rođen u Splitu 1960. Diplomirao na ALU u Sarajevu 1984. god., odsjek grafike, u klasi Dževada Hoze. Predaje grafiku i 3d oblikovanje na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Izlaže na mnogobrojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i svijetu. Također sudjeluje na festivalima eksperimentalnog i animiranog filma. Eksperimentira na području grafike, animacije i novih medija. Dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada za grafiku i animirani film.