Čast nam je i zadovoljstvo
pozvati Vas na otvaranje izložbe
“Naoružanje za mir”
autora
Frane Šituma

ponedjeljak, 30. 10. 2017. u 20:00 h

zapadna prostorija
Dioklecijanovih podruma

Izjava autora o izložbi:

„Problemi se javljaju u poimanju i percepciji „Mira“ i kao stanja neke osobe i kao funkcioniranja određenog društva. Takva, različita shvaćanja postaju tempirane bombe, glavno eruptivno gorivo za ono oprečno, odnosno rat. U težnji da se održi „nešto“ što predstavlja osnovni uvjet za normalni život događa se kontraefekt i samo je pitanje vremena kada će takvo stanje eskalirati i kojih će razmjera biti posljedice istog.
U ovako postavljenoj zbilji i na osobnoj razini teško je, gotovo nemoguće zauzeti ispravan stav jer u trenutku kad to učiniš shvatiš da si upravo tim činom ušao u koncept „naoružanja za mir“. Prethodno navedene misli i činjenice mene osobno dovode u „pat poziciju“ iz koje ne mogu izići. Na kraju, taj fenomen uočavam u svim strukturama, te smatram kako je nužno da se ovo pitanje konstantno propituje tako da se stvori kolektivna svijest o ovom svevremenskom problemu“

Frane Šitum
Frane Šitum nakon završene srednje umjetničke škole upisuje kiparski odsjek na Umjetničkoj akademiji sveučilišta u Splitu. 2010. g diplomirao je kao magistar kiparstva u klasi prof. Kuzme Kovačića. Do sada je ostvario šest samostalnih kiparskih izložbi i sudjelovao na više skupnih izložbi. Autor je četiri javne skulpture, nekoliko plaketa i nagrada, te makete izvornog izgleda Dioklecijanove palače, čiji je odljev u bronci postavljen pokraj nove turistčke palačeu Splitu. Dobitnik je prve nagrade za “umjetničko rješenje Uređenja trga Gaje Bulata”(trg ispred HNK) tima autora; Đani Martinić mag.kiparstva, Frane Šitum mag.kiparstva i Damir Vujčić dipl. Ing. Arh. Također je član HULU Split.