GRUPA – ANATOMIJA DIZAJNA: BALUNA (15.12.2017. – 12.1.2018.)
U petak 15. prosinca 2017. u 20 sati u HDD galeriji otvara se izložba “ANATOMIJA DIZAJNA / BALUNA” dizajnerskog studija GRUPA. Izložba pripada programskoj liniji HDD galerije “Studije slučajeva” i detaljno se bavi evolucijom Grupinog najnovijeg proizvoda “Baluna”, procesom njegova nastanka, bitnim dizajnerskim odlukama koje su ga oblikovale te stvarima koje je dizajnerski studio naučio iz njega, kao i iz svojih prijašnjih projekata. Kustos izložbe je Marko Golub.

Iz teksta Marka Goluba:
“Kad smo početkom ljeta prošle godine razgovarali o izložbi koja je sada pred vama, razmišljali smo o tome kako što potpunije predstaviti jedan dizajnerski rad, odnosno kako, osim njegove pojavnosti u finalnom obliku tržišnog proizvoda, progovoriti o svemu što stoji iza te pojavnosti, o odlukama koje su dovele do toga da određeni proizvod izgleda točno tako kako izgleda, da funkcionira točno tako kako funkcionira, da nosi točno ona značenja koja nosi. Dijelom je ta ideja bila bazirana i na mom davnom tekstu koji je pod sličnim nadnaslovom Anatomija dizajna objavljen u časopisu Oris, a bavio se Grupinim sad već davnim dizajnom naslonjača 3angle tako što je pratio njegov put od ranih koncepata, prvih prototipa i prilagodbi istih, kao i dokumentiranjem procesa njegove proizvodnje.
Prvotna ideja za izložbu bila je napraviti nešto slično na primjeru nešto veće selekcije radova ovog studija, ali na kraju smo se odlučili za fokusiraniju priču o jednom, novom proizvodu te o još tri referentna primjera dosadašnjeg Grupinog rada u području dizajna rasvjete, odnosno o proizvodima na koje se oslanja njihov dizajnerski brend Grupa Products – lampama Model, ili_ili, Arigato te najnovijoj – Baluni.” (…)

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.