Izložba DAMIR GAMULIN – DIZAJNOM, IZVAN DIZAJNA u Multimedijalnom kulturnom centru u Splitu

U četvrtak 14. prosinca 2017. u 19 sati u GALERIJI MULTIMEDIJALNOG KULTURNOG CENTRA / DOMU MLADIH u Splitu otvara se izložba DAMIRA GAMULINA “DIZAJNOM, IZVAN DIZAJNA”. Gostovanje izložbe, koja je premijerno postavljena u HDD galeriji u studenom ove godine, zajednički organiziraju Hrvatsko dizajnersko društvo i Platforma 9,81 u partnerstvu s MKC-om, u sklopu Urbanističke platforme / Kad netko kaže.

Izložba predstavlja tematski pregled Gamulinovih dizajnerskih radova od ranih 2000-ih do 2017. u rasponu od publikacija, plakata, vizualnih identiteta, preko signalizacije i izložbenih postava do složenih projekata prostorne tematike realiziranih unutar interdisciplinarnih autorskih timova. Autori koncepcije izložbe su Damir Gamulin i Marko Golub, koji je ujedno i kustos izložbe. U sklopu otvorenja, autori će provesti publiku kroz izložbu, a bit će promovirana i knjiga Dizajnom, izvan dizajna – Dizajnerske taktike Damira Gamulina, koja će se prilikom otvorenja moći kupiti po promotivnoj cijeni od 70 kn.

Iz teksta Marka Goluba:

“Iz radova Damira Gamulina koje smo odabrali za ovu izložbu prepoznaje se, prije svega, ideja kako posao dizajnera nije samo ispunjavanje zadatka na osnovu predviđenih parametara, ili dovršavanje nečeg što je netko drugi već započeo kao urednik, organizator, kustos, investitor ili arhitekt. Naprotiv, ovi radovi uvjerljivo svjedoče o tome kako dizajner samosvjesno iščitava temu, iznova je artikulira na visoko konceptualan, racionalan i informiran način te je interpretira koristeći sva sredstva i instrumente koji su mu na raspolaganju, uključujući i one koji možda još ne postoje, ali projekt zavređuje da se zbog njega razviju. Damir Gamulin počinje dizajnirati tako što pokušava razumjeti, ući u tajne filma, likovne umjetnosti, arhitekture, glazbe, suvremenih tehnologija, suvremenih teorija, programiranja, i prevesti to što je tamo pronašao vlastitim jezikom u drugi medij, vjerojatno dijelom i zato što vjeruje da, unatoč svim razlikama i nužnosti uspostavljanja jasnih načelnih distinkcija, sva ta područja djelovanja na spoznajnoj razini negdje duboko traže odgovore na slična pitanja. Za njega svaki zadatak zavređuje maksimum pažnje, bez obzira je li riječ o nekom niskotiražnom izdanju nastalom u kontekstu izvainstitucionalne kulturne scene, ili o novom raskošnom turističkom smještajnom objektu negdje na Jadranu.”