Zbirke u pokretu, 3. kat, od 25. 11. 2017. do 4. veljače 2018.

Izložba „Dijalog (oblik odgovora)“ Yane Čalovskog i Hristine Ivanoske okuplja izbor iz recentne produkcije umjetnika i formira se u prostoru stalnog postava MSU-a Zbirki u pokretu kao intervencija i dijalog umjetnika u kontekstu muzejskog postava. Radovi Yane Čalovskog i Hristine Ivanoske temelje se na umjetničkim istraživanjima povijesnog konteksta i recentnih društvenih pitanja, a dijalog s muzejskim postavom razvija se kao fragmentarna “retrospektiva” koja putem lomova i naglasaka pokušava uspostaviti neke nove, nevidljive veze. Izložba okuplja radove, ili dijelove radova realizirane za neke druge institucionalne prostore (poput Makedonskog paviljona, 56. Bijenale u Veneciji, 2015; Malmö Konstmuseum, 2015; Bauhaus Foundation Dessau, 2015; i Sculpture Space, NY, 2016), koje umjetnici rearanžiraju in-situ, stvarajući nove i privremene kontekstualne okvire.

Izložba u Muzeju suvremene umjetnosti drugi je dio trodijelne serije izložbi u okviru projekta Oblik odgovora. Prva etapa izložbenog procesa bila je izložba Prolog (oblik pitanja)realizirana u rujnu i listopadu u Apoteci – prostoru za suvremenu umjetnost u Vodnjanu.

Oblik odgovora svojevrstan je „work in progress“, formiran tako da okuplja i mapira individualne, konceptualne, formalne, estetske i kolektivne interese umjetnika, usmjerene na vlastitu umjetničku produkciju, kao i institucionalni kontekst u kojem djeluju.

Yane Čalovski i Hristina Ivanoska međunarodno su afirmirani makedonski umjetnici. Predstavljali su Makedoniju na Bijenalu u Veneciji 2015. Njihova umjetnička praksa kompleksna je i kontekstualna. Bave se temama i konceptima arhitekture, povijesti i teorije umjetnosti, političke stvarnosti, kako bi kreirali nove scenarije i nova znanja. Radove realiziraju u različitim medijima od crteža, teksta do objekta, instalacije i videa.

Individualno ili zajedno sudjelovali su na velikom broju samostalnih i skupnih izložbi u međunarodnim muzejima i galerijama – MUMOK, Vienna; Kunsthalle Bregenz, Salzburger Kunstverein; Akbank Art Center, Istanbul; Tate Britain, London; European Kunsthalle, Cologne; The Drawing Center, New York; Museum of Contemporary Art – Skopje, ŻAK | BRANICKA Gallery, Berlin; National Museum of Contemporary Art (MNAC), Bucharest.

Kustosica: Branka Benčić, Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost
Organizacija: Tihomir Milovac, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb i Vanja Žanko, Nomad
Produkcija: Muzej suvremene umjetnosti Zagreb i Nomad
Projekt su podržali: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb i Grad Skopje

Izložba je otvorena do 4. veljače 2018.