Atelijer Kožarić – Laboratorij za oživljavanje /
MSU, Zbirke u pokretu, 1. kat (ispred Atelijera Kožarić) /
Izložba se otvara u srijedu, 20. prosinca 2017. u 18 sati.

Nemirenjem s dovršenošću, spremnost da se uvijek započne iz početka, oduzimanje vlastitim djelima aure nedodirljivosti dinamičnim procesima prekrajanja, premještanja, pretvorbe “smeća u zlato” i obrnuto, artefakti u Kožarićevu atelijeru nerijetko su dobivali priliku za neki novi život.

U performativnim gestama mnogo mlađe umjetnice Vlatke Horvat koje se često događaju in situ, u uvijek drugačijim dinamičnim odnosima arhitekture, tijela i predmeta, ali i mnogo šireg konteksta, neće biti teško prepoznati srodnosti, pa i rezonancije. Radovi u izložbi “Produžeci” – kao i mnogi njezini raniji ansambli – nastali su uglavnom od odbačenih, disfunkcionalnih predmeta. “Modificiranjem i adaptacijama tim pronađenim stvarima kao da produžujem rok trajanja, dok istovremeno doslovno prostorno produžujem ili ponavljam neki element njihove forme, ili neki aspekt prostora u kojem se nalaze,“ svjedoči umjetnica. „Zanima me način na koji tako ‘unaprijeđeni’ predmeti utjelovljuju određeni paradoks – prošireni su ili produženi u prostoru no taj im proces ekspanzije simultano kompromitira funkciju pretvarajući ih iz uporabnih, ‘korisnih’ predmeta u začudne objekte zatečene u procesima istovremene fragmentacije i multiplikacije.“ Svrha tih performativnih gesti jest preobrazba koja će stvoriti napetost, aktivirati imaginativne procese u više smjerova, kako u emotivnim, tako i misaonim asocijacijama koje izazivaju kod promatrača. Predmeti koji su u nekadašnjem životu bili povezani s nečim što priziva uspon, odmor, uklapanje i prilagodbu… umjetničkim gestama koje upravo potenciraju njihove ključne prostorne ili funkcionalne karakteristike na duhovit način „do it yourself“ domišljatosti, kao da postaju apsurdni podsjetnici na egzistencijalne situacije onemogućenosti ili nemoći da se stvari zadrže i dovedu u red, da se konačno krene, ili pak stane.

Vlatka Horvat (rođena 1974. u Čakovcu) radi u širokom spektru formi i medija – od skulpture i instalacije, do kolaža, radova na papiru, videa, fotografije i performansa, a projekte realizira u različitim kontekstima: u galerijsko-muzejskim prostorima, kazališnim i plesnim festivalima i u javnom prostoru. Do sada je imala samostalne izložbe u galerijama Renata Fabbri (Milano), Zak|Branicka (Berlin), annex14 (Zürich), Galeriji Rachel Uffner (New York) i Wilfried Lentz (Rotterdam) te u javnim institucijama: Museums Sheffield, CAPRI Raum (Düsseldorf), MMC Luka (Pula), Galerija SC (Zagreb), Disjecta (Portland), Boston University Art Gallery, Bergen Kunsthall, The Kitchen (New York) i Galerija Nova (Zagreb). Realizirala je autorske projekte za Volt (Bergen), Marta Herford Museum (Herford), Oktobarski salon (Beograd), Bunkier Sztuki (Krakov), Kunsthalle Osnabrück, Stroom (Haag), MoMA PS1 (New York), MGLC i Galerija Škuc (Ljubljana) te 11. istambulski bijenale. Završila je studij kazališta u Chicagu, gdje je i magistrirala iz područja izvedbenih umjetnosti, a doktorirala na odjelu vizualne kulture i performansa na Sveučilištu Roehampton u Londonu. Njezine radove zastupaju galerije annex14 (Zurich), Renata Fabbri (Milano) i Rachel Uffner (New York). Nakon 20 godina u SAD-u, trenutno živi u Londonu gdje predaje na odjelu 3D akademije Central St Martins.

Ciklus izložbi “Laboratorij za oživljavanje” održava se svake godine od kako je Atelijer Kožarić iz Medulićeve ulice br. 12 preselio u Muzej suvremene umjetnosti. Umjetnici ili kustosi predstavljaju projekte koji ishodište, poticaj ili poveznice pronalaze u bogatom fundusu Atelijera Kožarić, prostoru kojega je sam umjetnik opisao kao – laboratorij za oživljavanje. Do sada su sudjelovali umjetnici: Darko Brajković, Vaast Colson, Kristina Leko, Antun Maračić, Vlado Martek, Kata Mijatović, Zoran Pavelić, te kustos Vladimir Čajkovac.

Program Atelijera Kožarić “Laboratorij za oživljavanje” ostvaren je financijskom potporom Grada Zagreba. Zahvaljujemo Sportskoj dvorani Trnsko.

Kustosica izložbe: Radmila Iva Janković