Nagrada se dodjeljuje za popularizacijski simpozij kulturne i kreativne industrije “Kreativna riznica: Društveno odgovorna kreativnost”. Kreativna riznica prepoznata je kao inkubator znanja, ideja i praksi koje ostavljaju djelatan trag u znanstvenome, kulturnome i gospodarskom životu. Riječ je o događaju koji vraća smisao zajedničkoga prebivanja znanosti i umjetnosti te struke i gospodarske prakse združenih u jednoj sintagmi, a objedinjenih prirodnim izdancima kulturne i kreativne industrije te gospodarstva. Također, riječ je o za sada jedinom simpoziju te vrste (popularizacijskom) u nacionalnim okvirima koje je postalo mjestom za predstavljanje projekata najšire lokalne zajednice u prostorima javne znanstveno-obrazovne ustanove s pozivom za udruživanja i zajedničko djelovanje svih zainteresiranih dionika. Iz godine u godinu Kreativna riznica privlači sve veći broj zainteresiranih posjetitelja pa je tako 2015. broj sudionika bio 1300, zatim ju je 2016. posjetilo više od 3000 posjetitelja, dok je 2017. privukla gotovo 5000 posjetitelja. Značenje i uspjeh ovog oblika popularizacije i promidžbe znanosti razvidan je u gotovo 50 tisuća posjetitelja mrežnog mjesta i više od 309 tisuća pregleda na 118 objava Kreativne riznice.

Državne nagrade za znanost dodjeljuju se za iznimno važna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstvenoistraživačkog rada koja su postigli znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci. Dodjeljuju se u nekoliko područja – nagrade za životno djelo, godišnje nagrade za znanost, godišnje nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti, te godišnje nagrade za znanstvene novake, a laureatima su ih uručili predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Među nagrađenima šestero je laureata Državne nagrade za znanost za životno djelo: umirovljeni znanstveni savjetnik Marinko Oluić za znanstveni doprinos u području geologije, akademik Leo Budina za doprinos u području tehničkih znanosti, te akademkinja Vida Demarin za doprinos u području neurologije. Nagrade za životno djelo dodijeljene su i akademkinji Vlasti Piližota za doprinos na području biotehnoloških znanosti, te Branimiru Šverku za doprinos društvenim znanostima i akademiku Milivoju Solaru za doprinos na području humanističkih znanosti.

Godišnje nagrade za znanost primilo je 17 znanstvenika: Robert Vianello, Nils Paar, Neven Duić, Karolj Skala, Sandro Nižetić, Ines Drenjančević, Danka Grčević, Ana Jerončić, Darko Kiš, Zoran Herceg, Jelka Pleadin, Jelena Kuvač Kraljević, Damir Sekulić, Drago Čengić, Katarina Horvat-Levaj, Mislav Ježić i Marija Pehar.

Uručene su i godišnje nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti koje su primili Damjan Franjević, Mirna Šitum, Boro Mioč, Zorica Vitez i grupa znanstvenika Vladimir Cini, Jasna Horvat, Josipa Mijoč i Ana Zrnić. Godišnje nagrade za znanstvene novake primili su Lucija Validžić, Mirko Poljak, Marko Gerić, Darija Lemić i Josip Mihaljević.