Pregled suvremene hrvatske likovne scene

Gradski muzej Varaždin
Palača Sermage / Galeriji starih i novih majstora,
Trg M. Stančića 3, Varaždin
7. 3. – 8. 4. 2018.

Kroz radove trideset i osmero umjetnika, u Varaždinu se u suženom odabiru predstavljaju dosezi aktualne kvalitete hrvatskog slikarstva, koja se očituje u bogatstvu različitosti struja, stilova i poetika. Širok spektar djelovanja suvremene hrvatske slikarske scene obuhvaća produkciju dvogodišnjeg razdoblja najeminentnijih suvremenih hrvatskih autora. Na izložbi sudjeluju sve generacije slikara, od članova HAZU-a do najmlađe generacije. Bijenale ukazuje na važnost slikarstva kao medija likovnog izražavanja, koje je uvijek zadobivalo pozornost posjetitelja, pa se ovakvom prezentacijom žele ojačati veze između suvremenog slikarstva i njezina promatrača.

Prošle godine, u Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika, održano je četvrto po redu Bijenale slikarstva. Nakon predstavljanja u Zagrebu, kao početak decentralizacije mjesta održavanja Bijenala slikarstva, ova značajna kulturna manifestacija prvi put gostuje u Varaždinu, i to u Gradskom muzeju Varaždin.

Bijenale slikarstva pokrenulo je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika 2011. godine. Ocjenjivački sud za odabir radova 4. bijenala slikarstva djelovao je u sastavu: Tomislav Buntak, Željko Marciuš, Melinda Šefčić, Robert Šimrak i Josip Zanki