Muzej suvremene umjetnosti Zagreb
23. ožujka 2018., od 18.30 sati

Multimedijalno događanje pod zajedničkim nazivom „Posvećenje proljeća“, sastoji se od glazbenog performansa „Posvećenje proljeća“, predstavljanja monografije „Ivan Mesek“ te koncerta benda „Mr.Lee&Ivanesky“.

PROGRAM:

18.30 sati: ispred ulaza MSU: „Posvećenje proljeća“- glazbeni performans
19.00 sati: dvorana Gorgona MSU : promocija monografije „Ivan Mesek“
20.00 sati: Plato kod Tobogana: koncert „Mr.Lee&Ivanesky“

„Posvećenje proljeća“ glazbeni je performans autora Ivana Meseka u kojem sudjeluje autor, glazbenik Damir Martinović Mrle, te profesori i učenici Glazbene škole Varaždin, koja ove godine obilježava 190. godišnjicu postojanja. Kroz slobodniju formu nastat će jedinstvena glazbena izvedba kojom se obilježava dolazak proljeća, rađanje novog života, tjeranje negativnosti i zazivanje nove pozitive.

Knjiga „Ivan Mesek“, monografija u izdanju Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, obrađuje 25 godina umjetničkog rada Ivana Meseka na području performansa, urbanih intervencija, instalacija i umjetničkih akcija.
Knjigu će predstaviti Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a, Branko Franceschi, autor stručnog teksta u monografiji, te Suzana Marjanić, dugogodišnja poznavateljica i pratiteljica umjetničkog djelovanja autora, posebno na području performansa.

„Ivan Mesek je vizualni umjetnik čije stvaralaštvo objedinjuje širok spektar umjetničkih disciplina, medija i metoda počevši od slikarstva preko performansa, videa i njihovih hibridnih formi, akcija i instalacija u javnom prostoru do dizajna, te prelijevanja umjetničkog djelovanja u izravni politički angažman. Teme kojima se bavi svodljive su na rasvjetljavanje i kritiku tranzicijske i post-tranzicijske ekonomije i njome prouzročenih lokalnih i nacionalnih društveno-političkih devijacija, ekonomskog siromašenja u epohi globalne prevlasti liberalnog kapitalizma, te s time povezanog svekolikog raspada ljudskih i kulturoloških vrijednosti usustavljenih u epohi modernizma. Ova knjiga usredotočena je na Mesekovu umjetnost performansa, videa i instalacija u javnim i galerijskim prostorima, a posvećena je njegovom osobnom nastojanju da se sudbini pasivnog objekta procesa tranzicije suprotstavi kao kreativni kritički subjekt.“
(Branko Franceschi, uvodni pasus knjige)

Kao završni dio događanja, održat će se koncert benda „Mr.Lee&Ivanesky“, projekt životnog i kreativnog tandema Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta.

…Ne treba gubiti iz vida da su to pjesme iz različitih predstava/filma/scenskih situacija (izložba i performans „ZOO“ tj. „Brooklyn Babylon“ Danijela Žeželja, već spomenuti film„Kauboji“, kao i film „Belladonna“, zatim scenski niz Senke Bulić „Živjet ćemo bolje“, „Pokora“ i „Svršit ćemo s Božjim sudom“). Iz te zaokružene slagalice iščitava se sigurni autorski potpis ovog tandema, njihova profesionalnost na najvišem nivou i ujedno snažan impuls u želji probijanja granica ovog podneblja koje definira naš jezik. Sve pjesme, osim „Nije dobro“, otpjevane su na engleskom jeziku, a jaki naglasak na samu teatralnost izvedbe svemu tome daje uistinu svjetski pečat…“
(iz recenzije Zorana Stajčića, 2016.)

Više na linku.