Prošlog tjedna završena je zadnja mobilnost u okviru EU projekta Umjetnici za umjetničko obrazovanje 3 kojeg HDLU provodi u okviru programa Erasmus +.
Projekt Umjetnici za umjetničko obrazovanje 3 imao je za cilj nadopuniti obrazovni kurikulum za zvanje slikarski, kiparski odnosno grafički dizajner relevantnim znanjima i vještinama kako bi učenici po završetku škole bili konkurentniji na tržištu rada odnosno pri nastavku školovanja na tercijarnoj razini. Projekt je usmjeren i na nastavnike, kao izvršitelje kurikuluma za zvanje slikarski odnosno kiparski dizajner, a kako bi nastavnici bili osposobljeni u skladu s vodećim trendovima u području slikarstva odnosno kiparstva.

Već treću godinu zaredom projekt povezuje nositelja konzorcija Hrvatsko društvo likovnih umjetnika kao vodeću strukovnu organizaciju likovnih umjetnika, 5 hrvatskih škola primijenjenih umjetnosti iz Zagreba, Splita, Rijeke, Pule i Osijeka te 4 inozemne partnerske organizacije NEXT – verein fuer zeitgenoessische kunst iz Austrije, Kulturno izobraževalno društvo KIBLA iz Slovenije, Westdeutscher Künstlerbund e.V. iz Njemačke te Fondazione Accademia di Belle Arti di Verona iz Italije, koje organiziraju provedbu stručne prakse za učenike odnosno stručnog usavršavanja za nastavnike.

Ovogodišnji projekt uključio je čak 50 učenika iz 5 hrvatskih umjetničkih škola na dvotjednim stručnim praksama pod vodstvom mentora – profesionalnih umjetnika u Austriji, Sloveniji i Njemačkoj obogaćenim intenzivnim kulturološkim programom te aktivnostima povezivanja s lokalnom zajednicom. Novitet je uključenje i 10 nastavnika stručnih predmeta iz područja kiparstva odnosno slikarstva na stručnom usavršavanju na prestižnoj umjetničkoj akademiji u Veroni.

Na mobilnosti u Mariboru (Slovenija) od 14. 1. do 27. 1. 2018. sudjelovali su učenici iz Škole likovnih umjetnosti u Splitu (Lea Markotić, Toma Miljak, Anamaria Totić, Blanka Bižaca, Jelena Cambj, Anja Metikoš, Roko Jelača, Dea Tadić, Miro Emrić, Bojana Mladenovska i nastavnica Zrinka Barbarić) i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Osijeka (Marija Josipović , Valentina Pavlović, Vanessa Stanković, Ankica Anđelić, Ivona Malčić, Marija Vidić, Nika Sekereš, Hrvoje Ivanković, Miron Jelić i Rober Hegeduš i nastavnik Drago Stojaković). Učenici su na dvotjednoj stručnoj praksi radili pod mentorstvom umjetnika koji su članovi udruge KIBLA: Irenom Parmič, Sašom Bezjakom, Cameronom Bobrom, Viktorom Šestom i Metkom Kavčić. Osim stručne prakse, učenici su imali organizirane kulturne aktivnosti te su posjetili Umjetničku galeriju u Mariboru, srednju umjetničku školu u Mariboru, te Muzej suvremene umjetnosti Metelkova i Modernu galeriju u Ljubljani. Radove koje su izradili pod vodstvom mentora učenici su predstavili na završnoj izložbi u galeriji ArtKIT (kratki video o izložbi autora Roka Jelače možete pogledati ovdje.)

O projektima više na linku.