Otvorenje izložbe: četvrtak, 29.3.2018. u 20 sati
29.3. – 19.4.2018.
BAZA, B. Adžije 11, Zagreb
Radno vrijeme: svakim danom od 16 do 20 sati osim ponedjeljka

“Proces zbližavanja s nepovjerljivim štićenicima tekao je sporo i tiho, baš kao što su i oni. Promatrajući ih, gledala sam vlastitu budućnost u oči. Njihov uzvraćeni pogled u vlastitu prošlost postao je naša poveznica i iskra koja se u umornim tijelima inati vremenu.” Marina Paulenka

Nova sezona programa Umjetnici za kvart otvara se fotografskom izložbom Marine Paulenka “od 9 do 12”, nastalom na temelju istraživanja u Domu za starije osobe Trešnjevka.

Polazišna točka jednogodišnjeg terenskog rada Marine Paulenka bilo je preispitivanje politike institucionalnog stanovanja u trećoj životnoj dobi u vremenu intenzivnih transformacija socijalne države. Kako se organizira briga za starije u vrijeme mjera štednje i snažne retradicionalizacije društva? Što znači biti stara i nemoćan? Ova pitanja umjetnica istražuje kroz neposredno iskustvo subivanja u kolektivno organiziranoj zajednici skrbi – jedinom javnom domu na području Trešnjevke. Mikrolokaciju posjećuje u vrijeme odvijanja programa socijalizacije i kreiranja kvalitetne svakodnevice, u jutarnjem terminu od 9 do 12 kada se u Domu vježba, svira, plete, crta… Svojim prisustvom u zajednici Paulenka obogaćuje postojeće umjetničke aktivnosti te u krhkom procesu zbližavanja sa štićenicima sluša njihove (mnogo puta ispričane) priče.

Nakon istraživačkog procesa, svoje kazivačice i kazivače umjetnica portretira njima bliskom analognom kamerom velikog formata čije tehničko ograničenje dugih, višeminutnih ekspozicija koristi za close up snimku lica. Tom gestom reafirmira fenomen starosti, koji se u našem društvenom i kulturnom kontekstu tretira kao “slijepa pjega”, zazor koji radije ne prikazujemo. (…)

U seriji “od 9 do 12” Marina Paulenka slijedi put onih umjetnika i umjetnica koji nisu prihvatili ovu prešutnu zabranu i donosi seriju direktnih, upečatljivih prikaza žena i muškaraca lišenih patetike i sažaljenja.

Izložbu Marine Paulenka i program Umjetnici za kvart financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, a godišnji program BAZE podržava Zaklada “Kultura nova”.