Velika promocija monografije održat će se u Gliptoteci HAZU 21. travnja u 12 sati, gdje će se moći pogledati i izložba fotografija iz Vidovićeve kazališne karijere. Povodom izlaska monografije održat će se u kinu Tuškanac retrospektiva filmova “Nezaboravne uloge Ivice Vidovića” od 19. do 22. travnja, a tom prigodom se u kinu Tuškanac može pogledati i izložba filmskih i televizijskih plakata i fotografija.

Zagreb, 10. travnja 2018. – Između sedme godišnjice smrti i 79. rođendana velikana hrvatskog glumišta Ivice Vidovića, najavljujemo izlazak monografije “Hod po rubu, s Ivicom” Gordane Gadžić čiji su nakladnici Teatar Rugantino i Školska knjiga d.d.

Retrospektiva filmova “Nezaboravne uloge Ivice Vidovića” održat će se u kinu Tuškanac od 19. do 22. travnja, a tom prigodom može se pogledati i izložba filmskih i televizijskih plakata i fotografija.
O monografiji “Hod po rubu, s Ivicom” sadržajno je bogata i opsežna monografija na 504 stranice s impresivnom arhivskom građom, više od 800 vizuala – fotografija, dokumenata, programskih knjižica, plakata, memorabilija… Jednaka pozornost posvećena je kazalištu, filmu i televiziji i to ne samo na hrvatskom već na cjelokupnom kulturnom prostoru bivše Jugoslavije na kojem je Ivica Vidović ostvario neizbrisiv trag. Vidovićeve ključne uloge predstavljene su raskošno, tekstualno i fotografski, kroz eseje, kritike, komentare publike, intervjue, memorabilije, a minuciozno i predano je prikupljena i zabilježena ukupno 221 uloga tog velikana hrvatskog glumišta.

U autorskom i uredničkom smislu monografija je djelo Gordane Gadžić koja je nastojala stvoriti živ i dinamičan skup glasova jer je u monografiju uključen veliki broj autorskih priloga, kritičkih osvrta, teatroloških i filmskih studija, velikih ili manjih intervjua, izjava, zapisa, sjećanja… Između ostalih svoj tekstualni prilog monografiji dali su i: Miljenko Jergović, Boris Senker, Hrvoje Ivanković, Tonko Maroević, Vjeran Zuppa, Lada Martinac Kralj, Davor Špišić, Nataša Govedić, Tomislav Kurelec, Vladimir Gerić, Božidar Violić, Georgij Paro, Joško Juvančić, Miroslav Međimorec, Jurica Pavičić, Damir Radić, Dražen Ilinčić, Branko Ivanda, Bogdan Žižić, Rade Šerbedžija, Ivica Ivanišević, Ahmed Burić, Branko Baletić, Dubravko Mihanović, Milena Dravić, Milan Kundera, Veselko Tenžera, Želimir Falout i mnogi drugi. Nakladnici monografije “Hod po rubu, s Ivicom” su Teatar Rugantino i Školska knjiga d.d., a za vrhunski tisak je zaslužan Grafički zavod Hrvatske d.o.o.

Na promociji će o Ivici Vidoviću govoriti dramaturg i kazališni kritičar Hrvoje Ivanković, urednica i autorica monografije Gordana Gadžić, književnik Miljenko Jergović, akademik Boris Senker, dramski pisac i novinar Davor Špišić, te redatelji, spisatelji, teatrolozi, glumci, a razgovori će biti popraćeni posebno za tu prigodu pripremljenim video materijalima te ulomcima iz monografije.

Očekuje se dolazak na promociju velikog broja poznatih i respektabilnih imena s područja kulture: glumaca, redatelja, dramaturga, producenata, kazališnih i filmskih kritičara različitih generacija koji su cijenili Ivicu Vidovića i njegov umjetnički doprinos hrvatskoj i zagrebačkoj kulturi.

Posjetitelji će u Gliptoteci HAZU moći pogledati i izložbu kazališnih fotografija s Ivicom Vidovićem, prigodno postavljenu za promociju monografije. O retrospektivi filmova “Nezaboravne uloge Ivice Vidovića”
Povodom izlaska monografije o Ivici Vidoviću, osobita povlastica i poslastica za filmofile kao i sve obožavatelje Ivice Vidovića retrospektiva je “Nezaboravne uloge Ivice Vidovića” u kinu Tuškanac od 19. do 22. travnja, uz veliku potporu Hrvatskog filmskog saveza i simboličnu cijenu ulaznica. Prije početka prve projekcije 19. travnja uvod u retrospektivu će napraviti filmolog Nikica Gilić. U kinu Tuškanac u ta će se četiri dana moći pogledati: 19. 4. – “Kad čuješ zvona” Antuna Vrdoljaka u 19 sati i “Fine mrtve djevojke” Dalibora Matanića u 21 sat; 20. 4. – “Ritam zločina” Zorana Tadića u 19 sati i “W. R.: Misterije organizma” Dušana Makavejeva u 21 sat; 21. 4. – “Idu dani” Fadila Hadžića u 19 sati i “Zaseda” Živojina Pavlovića u 21 sat; 22. 4. – “Kužiš stari moj” Vanče Kljakovića u 19 sati i “Čovjek koji je volio sprovode” Zorana Tadića u 21 sat. Osim u odličnim filmovima i odličnim Vidovićevim ulogama, u kinu Tuškanac moći će se uživati i u izložbi filmskih i televizijskih fotografija i plakata iz karijere Ivice Vidovića.

Više na linku.