Alma Božanić Čače i Kate Mandarić Erceg: “Crteži”

Salon Galić, Marmontova 3, Split
utorak, 24. travnja, u 20 sati

(iz predgovora)

“Posebnost ovoj izložbi daje činjenica da su pred nama izloženi radovi gotovo potpuno različitih autorskih poetika unutar istog medija, te mi se rasponi u doživljaju proizašlog iz njihovog sučeljavanja kreću u rasponu od ruba introvertiranosti do ruba ekstrovertiranosti, od lirskog i apstraktnog do ekspresivnog i naziruće figurativnog na granici prepoznatljivosti. Da li je moguće unutar tih ekstenzija uspostaviti harmoniju ostaje tek za vidjeti u postavu koji mi u trenutku dok ovo pišem nije do kraja razvidan, ali to i nije od presudnog značaja jer kao što i same autorice kažu: atmosferu uvijek određuje trenutak, a greška je ionako integralni dio cjelokupne priče. Kako u umjetnosti, tako i u životu. Stoga eventualna iščašenja više služe kao okidač uspostave mogućih pravaca kretanja iz točke sadašnjosti (viđene kao svojevrsni eksperiment) put naprijed ka nekim novim obzorima i izazovima. U tom kontekstu izloženi crteži su svojevrsna inventura, nenadani sinkronicitet sabiranja nakupljenog vremena i datog prostora – vremena koje oduvijek izmiče svakom pokušaju zadržavanja i prostora slobode življenja i rada koji se uvijek nanovo ima osvajati i koji je ujedno luksuz ako ne i utopija unutar skučene omeđenosti svakodnevice. Poticaj? Svakako.”
Toni Horvatić

Alma Božanić Čače, pohađala je Školu likovnih umjetnosti (ŠLU) Split, diplomirala na UMAS u Splitu (odsjek likovna kultura i restauracija) 2001. godine.
Više puta je bila voditelj likovnih radionica, četrnaest puta sudjelovala na grupnim izložbama i pripremila je četrnaest samostalnih izložbi
Član je HULU Split, ima status slobodnog umjetnika.
Živi i radi u Splitu.

Kate Mandarić Erceg rođena je 28. listopada 1978. u Splitu gdje je diplomirala slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2003. godine. Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU) i Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). Izlagala je na nizu skupnih i samostalnih izložbi.
Živi i radi u Splitu.