Sint-Pauluscollege, Wevelgem, Belgija, 7. 7. – 26. 8. 2018.

Izložba hrvatskog umjetnika i arhitekta Vjenceslava Richtera otvara se u subotu, 7. srpnja 2018. u belgijskom gradu Wevelgemu. U povodu šezdesete obljetnice izgradnje paviljona za svjetsku izložbu u Bruxellesu, Grad Wevelgem i organizacijski Odbor Richter Experience 2018 u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti i Zbirkom Richter postavljaju izložbu i održavaju konferenciju posvećenu Vjenceslavu Richteru.

Jedini sačuvani izložbeni paviljon Vjenceslava Richtera na listi je zaštićenih kulturnih dobara Belgije. Richterov projekt nacionalnog paviljona za svjetsku izložbu u Bruxellesu 1958. godine nagrađen je posebnim priznanjem organizacijskog odbora EXPO-a. Paviljon, građen od stakla i metala, predstavljao je otvorenu, transparentnu građevinu koja je simbolično predstavljala novu, mladu državu. Po završetku svjetske izložbe, nacionalni paviljoni ponuđeni su na prodaju i Richterov paviljon otkupio je Grad Wevelgem s namjerom da ga pretvori u školu. Tako je danas to Sint-Pauluscollege i ponos tog belgijskog grada.

Izložba „Richter Experience 2018 – Vjenceslav Richter, the architect and his art“ autorice Vesne Meštrić, više kustosice Muzeja suvremene umjetnosti, postavljena je u prostoru paviljona, tj. današnje škole, i belgijskoj publici predstavlja tridesetak radova iz Richterovog arhitektonskog i umjetničkog opusa.
Taj paviljon je na specifičan način povezao dvije zemlje, Belgiju i Hrvatsku, kada je po završetku svjetske izložbe rastavljen i ponovno sastavljen u belgijskom gradiću Wevelgemu, gdje je prilagođen novoj funkciji, školi Sint-Pauluscollege. Na inicijativu Organizacijskog odbora Richter Experience 2018. bit će dodijeljena nagrada Vjenceslav Richter jednom učeniku za najbolja ostvarenja u području likovnosti.
Uz izložbu, održat će se i jednodnevna konferencija posvećena Vjenceslavu Richteru na kojoj će sudjelovati Vesna Meštrić, autorica izložbe, Katia Baudin, ravnateljica Kunstmuseen Krefeld i teoretičarka arhitekture te Zvonko Maković, teoretičar umjetnosti.

Vjenceslav Richter (Omilje, 1917 – Zagreb, 2002) umjetnik i arhitekt, istraživač i teoretičar svojim je cjelokupnim stvaralaštvom obilježio drugu polovinu 20. stoljeća. Jedan je od osnivača grupe EXAT-51, aktivan sudionik međunarodnog pokreta Novih tendencija, autor niza arhitektonskih projekata javne i stambene namjene i idejnih rješenja u području urbanizma. Istaknut ćemo samo neke od ključnih projekata koji su nastajali u drugoj polovici 20. stoljeća i kojima je Richter ostvario međunarodnu karijeru: jugoslavenski paviljoni u Bruxellesu, Torinu i Milanu, potom projekti muzejskih zgrada poput Muzeja za prostorne eksponate, Muzeja evolucije u Krapini, Muzeja revolucije u Beogradu i Sarajevu, Arheološkog muzeja u Aleppu.