Erasmus, autorski projekt Anne Smolar28. studenoga 2019. u 20 sati
Imaginarna Europa
, u režiji Olivera Frljića30. studenoga 2019. u 20 sati

ERASMUS – Ima li još prostora za humanističke ideje kada govorimo o budućnosti Europe? Mogu li studenti programa razmjene Erasmus, koji je naziv dobio u čast tom velikom renesansnom misliocu, imati ulogu misionara koji pronose vjeru u Europu, tu prekrasnu utopiju, ili su oni zajednica za sebe s potpuno drugim ciljevima?

IMAGINARNA EUROPA – Kazališni redatelj Oliver Frljić poznat je po svojim provokativnim komadima na političke teme. U svom novom djelu „Imaginarna Europa” u Stuttgartu istražuje samu jezgru kontinenta – s mnogo golih glumaca, divovskih slika i likom Krista koji moli za dezodorans. (…) „Imaginirana Europa” Olivera Frljića i njegove plurikulturne kazališne družine umije munjevito potezati sve registre europskog kazališta i ironizirati ih u isti mah: nakon ekskursa nalik na izvedbeno predavanje slijede naglašeni zabavljački dijelovi prema motu „we wish to entertain you”. Cornelie Ueding, „Imaginary Europe – Europa se inscenira sama” (Deutschlandfunk, 11. travnja 2019.)

Europski ansambl zamišljen je kao platforma za propitivanje europskog identiteta u trenutku kad se društvena klima rapidno mijenja, a formiraju ga glumci triju navedenih ansambala koji u suradnji s trima redateljima stvaraju po jednu predstavu u gradovima sjedištima kazališta uključenih u projekt (Stuttgart, Zagreb, Varšava). Nastale predstave prikazuju se u svakom od tih triju gradova u obliku mini festivala u kazališnoj sezoni 2019/2020.
U ZKM-u je nedavno premijerno izveden Vječni malograđanin Ödöna von Horvátha u režiji Anestis Azasa, a sad možete pogledati još dvije predstave iz ove koprodukcije.

Dvogodišnji projekt Europski ansambl iniciralo je Državno kazalište Stuttgart, a financirala Njemačka kulturna zaklada. Uz Staatstheater Stuttgart u projekt je uključen i renomirani poljski Nowy Teatr iz Varšave, čiji je osnivač i umjetnički ravnatelj jedan od najvažnijih europskih redatelja Krzysztof Warlikowski, te Zagrebačko kazalište mladih, koje nastavlja tradiciju međunarodne suradnje i prezentacije nacionalne kulture u međunarodnom kontekstu.

Umjetnički je voditelj projekta Oliver Frljić. Više o projektu saznajte na linku.