Petar Sugović: Digitalne fotogrametrijske tehnike u konzervatorsko-restauratorskoj fotografskoj i grafičkoj dokumentaciji

Utorak, 3. prosinac 2019. u 18 sati
Galerija Permanenta, Preradovićeva 44/1, Zagreb

Svaki konzervatorsko-restauratorski projekt započinje s izradom grafičke i fotografske dokumentacije, a s istom i završava. Prezentacija stručnog rada i prezentacija kulturne baštine široj javnosti u skladu s vremenom i dostupnim tehnologijama sljedeći je stupanj u razvoju konzervatorsko-restauratorske struke. Primarni zadatak konzervatora-restauratora Petra Sugovića u sklopu projekta o razvoju novih tehnika konzervatorsko-restauratorske fotografske i grafičke dokumentacije je odrediti i prezentirati jednostavne, pouzdane i precizne tehnike izrade interaktivnih šetnica i fotogrametrijskih 3D modela koje zadovoljavaju visoke standarde struke, a koje može realizirati svaki obrazovani konzervator-restaurator u sklopu standardnoga pristupa radu na terenu i općenito. Na predavanju će u uvodnom djelu prezentirati fotografirane i obrađene u obliku interaktivnih šetnica primjere iz prijašnjih projekata i polazne primjere primjene novih fotogrametrijskih digitalnih tehnologija. Centralna prezentacija bit će prikaz izrađenog virtualnog 3D modela unutrašnjosti neogotičke kapele sv. Marije u Brckovljanima u tehnici digitalne fotogrametrije (primjer dokumentacije objekta u zanemarenom stanju koji je od velikog značaja za kulturnu baštinu Republike Hrvatske, a bit će predmetom opsežnih konzervatorsko-restauratorskih radova u budućnosti). Cilj ovog projekta je educirati konzervatorsko-restauratorsku struku i ostale zainteresirane o novim standardima izrade i prezentacije fotografske i grafičke dokumentacije zaštićenih spomenika kulture, te na primjeru odabranih spomenika formirati reprezentativan vizualan materijal (interaktivne šetnice i 3D modeli) za prezentacije kulturne baštine stručnoj i široj javnosti.

Petar Sugović rođen je 1980. godine u Zagrebu. Školu primijenjene umjetnosti i dizajna na smjeru slikarstva završio je 1998. godine u Zagrebu. Godine 2005. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Odsjeku za restauriranje i konzerviranje umjetnina. Profesionalnu karijeru započinje u Hrvatskom restauratorskom zavodu 2006. godine na Odjelu za zidno slikarstvo i mozaik. Danas djeluje kao samostalni konzervator-restaurator iza kojeg je zabilježen rad na dvadesetak projekata iz struke u RH.

Više na linku.