Predstava „Proba orkestra“ nastala je u adaptaciji i dramatizaciji Nine Mitrović i režiji Edvina Liverića koji su osuvremenili Fellinijevu ‘Probu orkestra’ i približili je današnjem gledatelju, dok glazbeni dio potpisuje Merima Ključo.
U ZKM-ovoj izvedbi kazališna „Proba orkestra“ orkestru je i njihovu odnosu s dirigentom pristupila kao metaforičnom prikazu naoko civiliziranog društva čije se vrijednosti naočigled raspadaju u anarhističkom kaosu koji ima sitnointeresne poticatelje. To dovodi do sveopće trivijalizacije profesionalizma i društvenih građanskih uzusa ponašanja. Predstava je proglašena najboljom predstavom na XII. Gumbekovim danima.

Vrijedi navesti da glumci ZKM-a zaista i sviraju na sceni u orkestru, pa je tako na sceni glumačko-glazbeni sastav koji pokušava izvesti probu.

Fellinijeva genijalna ideja da snimi probu jednog orkestra kao socijalnu metaforu, osuvremenjena je i približena današnjem gledatelju, progovarajući o bliskim problemima današnjice i obraćajući mu se jednako snažno, kao što se Fellini obraćao gledateljima i publici svoga vremena. Ovo je djelo ujedno posljednje u nizu plodne glazbeno-filmske suradnje Nina Rote i Federica Fellinija.

Pogledajte video: https://www.facebook.com/zekaem/videos/789919674767407/
režija i montaža videa: Lovro Mrđen; snimatelj: Matej Subotić

Slavko Sobin poziva vas na predstavu: https://www.facebook.com/zekaem/videos/vb.153890671315318/1034388863583935/?type=2&theater

Poslušajte i pogledajte glazbeno-scenski ansambl u kojem izvođači glume i sviraju: Milivoj Beader, Ugo Korani, Dean Krivačić, Barbara Prpić, Danijel Ljuboja, Maro Martinović, Frano Mašković, Pjer Meničanin, Nadežda Perišić Radović, Dora Polić Vitez, Anđela Ramljak, Slavko Sobin, Petra Svrtan, Mladen Vasary, Marica Vidušić, Mateo Videk, Janko Franković, Pavle Golubić, Lana Juranić, Marin Živković.

Rezervirajte ulaznice na www.zekaem.hr ili prodaja@zekaem.hr te na blagajni ZKM-a: 01/4872 554
Izvedbe: četvrtak i petak, 9. i 10. siječnja u 20 sati.

Više na linku.