Otočka veza je suradnički program pet europskih umjetničkih organizacija koje organiziraju rezidencije za umjetnike i umjetničke kolektive na otocima u Danskoj, Hrvatskoj, Irskoj, Grčkoj i Španjolskoj. Održavanjem na autentičnim lokacijama, program rezidencija pruža mogućnost odvajanja od uobičajenog užurbanog ritma, uz stavljanje fokusa na pitanja poput održivosti, potreba lokalnih zajednica te razmjena vještina.

Mreža Otočka veza uspostavljena je 2017. godine te je tijekom protekle 2 godine uspješno realizirala umjetničke rezidencije u Hrvatskoj, Španjolskoj i Danskoj. Od ove se godine mreži priključuju Grčka i Irska. Uključeni su otoci Bornholm u Danskoj, Mallorca u Španjolskoj, Naxos u Grčkoj, Ugljan u Hrvatskoj te grad Limerick u Irskoj.

Umjetnicima se omogućuje dvotjedni rad u mirnom otočkom okruženju, uz logističku podršku te mogućnost predstavljanja rada u nastajanju lokalnoj publici. Osim rezidencija, polaznici će pohađati i edukacijski modul. Petodnevna radionica jačanja znanja i vještina održat će se u Rijeci od 18. do 23. svibnja, a njome se kolektivima želi pomoći u razvoju, kreativnosti i održivosti njihovih umjetničkih projekata.

Partneri Otočke veze su BIRCA – Bækkelund, međunarodni umjetnički rezidencijalni centar (Bornholm, Danska), C.I.N.E. – Centar Investigació Escènica de Sineu (Mallorca, Balearski otoci, Španjolska), ENTROPIA (Atena, Grčka – rezidencija se održava na otoku Naxos), Irish Aerial Creation Centre (Limerick, Irska), te Domino iz Hrvatske. U Hrvatskoj se rezidencijalni program održava kroz program Fond za druge udruge Domino, kroz Mrežu izvedbenih umjetnosti i europski projekt ACT: Art, Climate, Transition.

Prijaviti se mogu umjetnici i umjetnički kolektivi sa sjedištem u Danskoj, Hrvatskoj, Irskoj, Grčkoj ili na Balearskim otocima u Španjolskoj. Umjetnici se prijavljuju za rezidencije u državama koja nije njihova matična. Moguće je podnijeti više prijava za boravak u više država, a rok za prijavu je 31. siječnja 2020. godine.

Link za prijave nalazi se OVDJE.

BeSpectative! rezidencija hrvatskih autorica u Pragu

Hrvatske plesne umjetnice Koraljka Begović, Nastasja Štefanić, Filipa Bavčević, Mia Zalukar, Martina Tomić te dramaturginja Jasna Jasna Žmak od 7. do 17. siječnja 2020. borave na umjetničkoj rezidenciji u Pragu za razvoj plesne predstave radnog naziva Playing reality u Tanec Praha u sklopu europskog projekta udruge Domino Be SpectACTive!

Okupljajući zanimljiv tim umjetnika i stručnjaka na području kulture i suvremenog plesnog izričaja autorica Koraljka Begović se bavi fenomenom igre u današnjem društvu, ulogom igre u odrastanju u različitim socio-ekonomskim strukturama te poticanjem kreativnosti i umjetničkog stvaralaštva kroz (dječju) igru.

Promišljanje i istraživanje pravila, struktura i posebnosti različitih dječjih igara, a potom i traženje poveznica između specifičnosti pojedinih igara i društvenih uvjeta i struktura u kojima su nastale ili bile igrane, postaju polazišne točke plesnog vokabulara, koreografskih rješenja i kompozicije nove plesne predstave koja nakon istraživanja u Pragu putuje na rezidenciju u Francuskoj u ožujku te će premijerno biti predstavljena početkom srpnja u Zagrebačkom plesnom centru u sklopu Festivala Ganz nove Perforacije.
Više na linku.