Tijekom siječnja i veljače, međunarodna gostovanja udruge Domino održat će se u Italiji, Danskoj i Argentini. Izložba suvremenih autora u Napulju, predavanje Zvonimira Dobrovića u Kopenhagenu te predstava Brune Isakovića i Nataše Rajaković u Buenos Airesu.

Economies of Living naziv je izložbenog predstavljanja suvremene hrvatske umjetničke scene  u Napulju, koju udruga Domino organizira već drugu godinu za redom. U četvrtak 30. siječnja 2020. s početkom u 18 sati u muzeju Hermann Nitsch predstavit će se radovi Milijane Babić, Darka Fritza, Igora Grubića, Ane Hušman, Marka Marković i Renate Poljak, dok će Marko Marković izvesti i performans u javnom prostoru. Kustosice izložbe su Adriana Rispoli i Karla Pudar.

Na poziv Dansehallerne iz Kopenhagena (Danska) u sklopu programa Innovative Leadership, Zvonimir Dobrović održat će predavanje Queering Performing Arts u prostoru Warehouse9 u utorak 28.01.2020. u 16 sati. Predavanje će se baviti temom queer-a u suvremenoj scenskoj umjetnosti, nadilazeći tradicionalno čitanje queer-a samo kroz prizmu roda / seksualnosti. Pozicioniranje queer-a izvan društvenih normi uveliko ovisi o geografskom položaju i kontekstu, kao i o samoj namjeri, ali i o različitim topografijama koje zahtijevaju različite pristupe kuriranja queer performansa po pitanju umjetničke kvalitete i relevanstnosti, čemu uvijek treba pristupati otvorenog uma.

Zvonimir Dobrović (HR) osnivač je i umjetnički direktor udruge Domino, jedne od glavnih nezavisnih umjetničkih nevladinih organizacija u Hrvatskoj. Odgovoran je za kuriranje nekoliko festivala u Hrvatskoj i inozemstvu – ponajviše Perforacija, sedmodnevnog programa live art-a, i Queer-a Zagreb. Redovito drži predavanja i radionice o kustoskim praksama i kulturnom menadžmentu.

Nakon uspješne premijere u Buenos Airesu 10. studenog 2019., i gostovanja u Sao Paulu, predstava Yira, Yira Brune Isakovića i Nataše Rajković, vraća se na program Teatra El Extranjero 28. siječnja, 2. i 5. veljače 2020. Predstava Yira, Yira nastala je u suradnji s argentinskim seksualnim radnicama i radnicima. Riječ je o intimnoj i snažnoj predstavi koja se bavi osjetljivim pitanjima za društvo, politikom, klasnim pitanjima, radničkim pravima, ali i svakodnevicom s kojom se svatko može poistovjetiti. Hrvatska premijera planirana je za svibanj 2020 u okviru programa EPK Rijeka 2020, jer je i nastala kao dio koprodukcijskih suradnji Europske prijestolnice kulture.

Proteklih dana veliku medijsku pozornost plijenio je prvi performans u sklopu projekta Budućnost političkog performansa kojim Domino obilježava hrvatsko predsjedanje Vijećem EU, koji traje koliko i samo presjedanje, u okrilju programa “Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.”

“U ovoj zemlji imamo dugu povijest performansa, i umjetnici koji danas djeluju na tom polju naslanjaju se na kolektivno iskustvo umjetničkog čina kao bunta, komentara, upozorenja, uzbune ili pak očaja, bijesa, posljednjeg utočišta. Tako je baviti se artom danas po sebi politički čin i nosi odgovornost koja nadilazi uobičajena pitanja estetike i prelazi u pitanja umjetničke i građanske, pa tako i političke, etike.” Zvonimir Dobrović

Dok se politička elita okupljala na ulazu u Hrvatsko narodno kazalište za svečani koncert kojim je obilježen početak predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, Marko Marković je u neposrednoj blizini održao performans Delirium interruptum.

Drugi performans izveden je 15. siječnja u Vukovaru u sklopu stručnog zagovaračkog panela civilnog društva “EU kao zaboravljeni mirovni projekt?” Umjetnica Nina Bačun predstavila je rad Skica 1 Zamisli u obliku zastave, koju je iznijela vukovarka Maja Buljubašić, rođena 1990.

“Čini se da se to zajedništvo nikada u pravom smislu nije ni dogodilo. Zato se ovaj moj rad zove ‘Skica 1 Zamisli’. I vizualno sam se poigrala riječju ‘zajedno’, manipulirala sam i tipografiju, izvitoperila je, razdvojila tu riječ koja u prvi mah ima afirmativnu konotaciju, a zapravo, pokazuje se, funkcionira i neafirmativno. Ostavljam ljudima da čitaju i iščitavaju kako tko vidi.”  Nina Bačun

Više saznaj na linku.