U utorak, 11. veljače 2020. u 19.00 sati u Galeriji Karas (Zvonimirova 58) otvorit će se izložba Margarete Lekić pod nazivom Gumeni beton. Izložba je ujedno javna prezentaciju umjetničkog dijela doktorskog rada.
Izjava umjetnice: Razvoj tehnologije i želja za izradom novih proizvoda uvjetuje i stvaranje novih materijala. Serija radova Gumeni beton i novi materijal istog naziva nastao je kao reakcija na nemogućnost pristupa novim i inovativnim rješenjima u industriji proizvodnje materijala. Tražeći neočekivano fleksibilan materijal, naišla sam na beton imena ConFlexPave, koji je savitljiv pod pritiskom, no nije savitljiv do te mjere da ga se može vratiti u prvotni oblik. S obzirom na to da ConFlexPave nije u komercijalnoj prodaji, kontaktirala sam Nanyang Technological University (NTU Singapore), to jest NTU-JTC Industrial Infrastructure Innovation Centre (I³C) kako bih dobila uzorak betona za potrebe umjetničkog istraživanja. Nisam dobila odgovor pa sam odlučila sama napraviti novu vrstu materijala, bez znanstvenog znanja i bez skupe laboratorijske opreme. Rezultat je beton koji je fleksibilan u oba smjera pod pritiskom snage ruku. No, s obzirom na to da nisam znanstvenik i da materijal nije testiran u uvjetima u kojima se testiraju materijali, ne mogu zaključiti hoće li materijal, gumeni beton, biti jednako savitljiv i nakon što prođe određeno vrijeme. Novokreirani materijal, odnosno nova vrsta betona, sadrži sve odlike betona kao kompozitnog materijala: cement, šljunak, pijesak, vodu i dodatne komponente koje ga čine fleksibilnim.

Seriju radova Gumeni beton čine tri skulpture pod nazivom Gumeni beton 1, Gumeni beton 2 i Gumeni beton 3. U nazivu namjerno upotrebljavam riječ „gumeni“ zbog toga što je u govornom jeziku ustaljeno za sve što je fleksibilno reći da je „gumeno“, na primjer, za osobu koja je tjelesno fleksibilna nerijetko se kaže da je „čovjek od gume“. Zato u nazivu rada „gumeno“ ne označava fizičku strukturu, nego ima preneseno značenje. Sve tri skulpture su u jednakom omjeru, u pravilnom međusobnom odnosu veličina. Struktura odnosno nađeni red i korelacija u seriji radova Gumeni beton može se uočiti jer su sve tri skulpture postavljene u određeni odnos pa je tako Gumeni beton 1 približno za 40% viši od Gumenog betona 2, a Gumeni beton 2 je za 40% viši od Gumenog betona 3. Time sam stvorila proporcionalan odnos ne samo dimenzija skulptura, nego i dimenzija betonskih ploča. Betonska ploča u radu Gumeni beton 1 je duža i šira za 40% od ploče u radu Gumeni beton 2, a ploča u radu Gumeni beton 2 je duža i šira za 40% od ploče u radu Gumeni beton 3.
O UMJETNICI
Margareta Lekić rođena je 1982. u Osijeku, gdje živi i radi. Članica je HDLU-a Osijek i HDLU-a Zagreb. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Zagrebu, na Odsjeku kiparstva, a na istoj akademiji trenutno je na doktorskom studiju, također na Odsjeku kiparstva. Zaposlena je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, u zvanju umjetničkog suradnika. Dobitnica je brojnih nagrada i stipendija. Studijski je boravila u SAD-u, Austriji i Francuskoj. Od 2005. do danas imala je dvadeset i dvije samostalne izložbe i sudjelovala je na pedeset i pet skupnih izložbi. Izlagala je, osim u Hrvatskoj, u Europi, SAD-u, Japanu i Kini.
Izložba ostaje otvorena do 23. 2. 2020.
Više o izložbi pročitajte na linku.