U subotu, 8. veljače 2020. u 13 sati, u Galeriji ULUPUH u Zagrebu (Ilica 13, prvi kat) predstavit će se knjiga Branke Hlevnjak „Umjetnost naša svagdašnja ili Design&Art“ u izdanju ULUPUH-a. Publikacija koju je grafički oblikovala dizajnerica Lidija Novosel dobila je ULUPUH-ovu nagradu za najbolji izdavački projekt u 2019. godini. O knjizi će govoriti autorica Branka Hlevnjak, te Maša Štrbac, povjesničarka umjetnosti, i Gudio Quien, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar.
Knjiga predstavlja izbor iz kritika, osvrta i eseja autorice Branke Hlevnjak nastalih od 1978. – 2018. godine, a odnose se prvenstveno na autore i djela, te manifestacije i pojave vezane uz primijenjenu umjetnost i dizajn. Riječ je o stotinjak tekstova objavljenih na radiju, u novinama i časopisima (Oko, Polet, Pitanja, Vjesnik, Večernji list, Radost, Flor art, Peristil, Život umjetnosti, Vijenac, Ambalaža, Week Design, Kontura, Hrvatsko slovo, Kaj, Hrvatsko zagorje, View to Croatia, Hrvatsko glumište, Epoha, itd.). Knjiga je opremljena i prikladnim fotografijama koje su pratile tekstove u vremenu nastanka i objave u novinama i časopisima. Raspon tema seže od ilustracije, karikature, vrtne (hortikulturne) arhitekture, grafičkog dizajna, aranžerstva, do primijenjenog kiparstva (javnih spomenika), preko nakita do fotografije. Materijal je organiziran kronološki i po temama.
Branku Hlevnjak kao autoricu odlikuje koncizan stil pisanja koji, uz visoku upućenost u predmet, uvijek uspijeva doprijeti do najšireg sloja čitatelja. Knjiga nije samo autorsko viđenje, predstavljanje te kritički stav Branke Hlevnjak o specifičnim izraznim područjima, odnosno pojedinim umjetnicima u proteklih 40 godina nego i svojevrsna kronika događanja primijenjenih umjetnosti i dizajna u Hrvatskoj unutar tog razdoblja. Stoga je ova knjiga važan doprinos povijesti primijenjene umjetnosti i dizajna u Hrvatskoj.