Nakon uspješno realiziranih projekta “Uzorna Kaznionica” u Kaznionici u Požegi te “Revitalizacija zatvorskog prostora umjetnošću” u Zatvoru u Zagrebu, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika najavljuje početak projekta Horizont slobode u Kaznionici u Glini i Zatvorskoj bolnici u Zagrebu. Projekt Horizont slobode autorice dr. art. Melinde Šefčić jedan je od odabranih projekata putem javnog natječaja Ministarstva Pravosuđa, za financiranje projekata udruga usmjerenih pružanju potpore provođenju pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora/odgojne mjere te će biti financiran u iznosu od 200.000,00 kuna.

Umjetničke intervencije u Glini i Zagrebu
U okviru projekta izvest će se umjetničke intervencije u Kaznionici u Glini uz provođenje likovnih radionica sa zatvorenicima, s ciljem oslikavanja zajedničkog murala umjetnika i zatvorenika te dvije likovne intervencije u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu. Projekt će se provoditi do kraja 2020. godine, a izvedba umjetničkih intervencija i radionica bit će popraćena i istraživačkim radom. Rezultati projekta, uz proširenu listu govornika predstavit će se na javnom izlagačkom skupu te popratnim katalogom krajem godine. Umjetničke intervencije u Kaznionici u Glini izvodit će umjetnici Goran Rakić, Miron Milić, Tea Jurišić i Melinda Šefčić, dok će likovne intervencije u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu oslikavati Mario Romoda i Agata Lučić. Dr. sc. Anita Jandrić Nišević i dr. art Melinda Šefčić izvodit će istraživačku komponentu projekta.

Umjetnost kao transformativna moć
Dosadašnja realizacija dva projekta u Kaznionici u Požegi i Zatvoru u Zagrebu potvrđuju valjanost postavljenih ciljeva i doprinosa rezultata provedenih projekata. Upravo tako ističemo kako umjetnost ima uistinu transformativnu moć, ona doprinosi stvaranju nove, humanije, podupiruće i njegujuće okoline te stvaranju uvjeta za rast i razvoj svjesnosti, odgovornosti, razvoj suosjećajnosti ljudi u zatvoru; razvoj vještina i mogućnosti življenja smislenijeg i produktivnijeg života zatvorenika.

Projektom „Horizont slobode“ nastoji se doprinijeti pozitivnom nastavku umjetničko-terapijske prakse oplemenjivanja i djelovanja u zatvorskom sustavu diljem Hrvatske. Naglasak se stavlja na estetizaciju životnog prostora zatvorenika, ali i radnog prostora službenika. Također, naglasak se stavlja i na mogućnost uključivanja zatvorenika putem kreativnog angažmana oslikavanja prostora, s čime se nastoji ostvariti povezivanje, razvijanje kreativnih vještina, razvijanje komunikacije i diskusije o radovima, promjene slike prostora, a tako i pojedinca u njemu. Dugoročno gledano, ovim će se umjetničkim projektom doprinijeti oslobađanju psihičkih i duhovnih okova u kojima su zatvorenici zarobljeni. Vjerujemo kako umjetnost može doprinijeti i potaknuti u promatraču osjećaj „slobode“. Istraživačkim radom želi se doznati i pokazati potreba i viđenje zatvorskog sustava glede rezultata koji će se ostvariti, istovjetno predstavljanjem rezultata težnja nam je pokazati koliko su ovakvi projekti prijeko potrebni kako za zatvorenike tako i zaposlenike zatvorskog sustava diljem RH.

Više pročitajte na linku.