U ponedjeljak, 9. ožujka 2020. u 19.00 sati u Galeriji Karas (Zvonimirova 58) otvorit će se izložba Petra Katavića pod nazivom Arhitektura.

“Ovom izložbom predstavlja se umjetnik Petar Katavić, a odabrani radovi nastavljaju se na izložbu održanu u siječnju u Galeriji umjetnina. Od 2017. godine Petar razvija i nadograđuje temelj svojih promišljanja o oblikovanju prostora volumenom što kroz radove nastoji prikazati. Redukcija boje, linija i plohe te jednostavnost u promišljanju likovnosti, karakteristike su autorova rada, a ogledaju se kako u samim naslovima tako i u postavu. Tako je naziv izložbe u Galeriji umjetnina bio Prostor, ponajviše zbog toga što se radilo o prostorno specifičnoj izložbi promišljenoj upravo prema određenoj prostoriji u sklopu galerije, a naziv Arhitektura ove izložbe logičan je nastavak koji otkriva fokus autorovih interesa. (…) Iako je estetika Petrovih djela reducirana, minimalistička i jednostavna, u svakom se radu ogleda njegova predanost i posvećenost što smatra najbitnijim čimbenikom u stvaralaštvu. Zaključno, opet ću se kao i u predgovoru izložbe Prostor, referirati na Mies van der Roheovu poznatu krilaticu „manje je više” koja je Petrova nit vodilja i vrlo jasno dočarava finoću i meditativnost koju pronalazim u Petrovim djelima.” Iz predgovora Ivane Vukušić

O UMJETNIKU

Petar Katavić rođen je u Splitu 1985. godine. Godine 2005. završio je Školu likovnih umjetnosti u Splitu, smjer slikarstvo. Godine 2012. diplomirao je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi Deana Jokanovića Toumina. Godine 2014. godine završio je program pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičkog obrazovanja na Filozofskom fakultetu u Splitu. Samostalno je izlagao u Galeriji SC, Zagreb (Ploha, 2020.), Salonu Galić, Split (Arhitektura, 2019.), Galeriji umjetnina Split (Prostor, 2019.), Galeriji Branislav Dešković, Bol (2018.), Galeriji Studio 21, Split (2015.), Salonu Galić, Split (2014.), Galeriji umjetnina Split (Preobrazba, 2012.) te u Loggi/Zlatna vrata, Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje, Split (2012.). Sudjelovao je i na brojnim skupnim izložbama, od kojih izdvajamo: Zlatnu lubenicu 3.0. Pula (2019.), 54. zagrebački salon – Bez anestezije (2019.), 40. splitski salon – Umjetnost preživljavanja (2018.), Fast forward u Galeriji umjetnina Split (2017.) te 39. splitski salon (Prikazi podijeljenosti, 2015.). Trenutno radi kao asistent na Odsjeku za slikarstvo na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu.

Više pronađite na linku.