Tematska, selektirana izložba ULUPUH-ove Sekcije za tekstilno stvaralaštvo, (S)tvarnost surogata ili surogat (s)tvarnosti održat će se u Galeriji ULUPUH, Ilica 13/1. kat od 19.-31.3.2020.

Izložba će se moći razgledati od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati te subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Izlažu:
Sekcija za tekstilno stvaralaštvo:
Tatjana Grgurina Vučetić
Ajla Hebib Špoljarec
Vesna Jakić
Nataša Knežević
Vesna Kolobarić
Andrijana Lucić
Andrea Pavetić
Lili Poljak
Sanja Šebalj
Jasna Štih Kapetanić
Snježana Vego 

Sekcija za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita:
Smiljka Franjić
Sabina Kolonić
Eva Lumezi
Lazer Rok Lumezi
Zdravka Radić
Sonja Turner Fegić 

Sekcija za kazališnu i filmsku umjetnost:
Ivana Bakal 

Sekcija za keramiku, porculan i staklo
Diana Sokolić 

Sekcija za oblikovanje odijevanja:
Biserka Šipek

Kustosica i selektorica izložbe: Iva Körbler
Idejni koncept izložbe: Jasna Štih Kapetanić

„Živimo u svijetu koji je u velikoj mjeri artificijelan i gdje se izgubila granica između stvarnog i virtualnog na materijalnoj i emocionalnoj razini. Već u animiranom filmu „Surogat“ Dušana Vukotića iz 1962., pojednostavljeni svijet kružnica, trokuta i kvadrata savršen je prikaz redukcije stvarnog osjetilnog svijeta i rana kritika potrošačkog društva s otuđenim ljudima. Vukotić fenomen prikazuje kritično, kao da je predvidio vrijeme u kojem se gubi granica između stvarnosti i virtualnog surogata za stvarnost, no ideja građenja/svođenja svijeta na ova tri geometrijska tijela u Bauhausu je pozitivni ideal građenja ljepšeg i jednostavnijeg svijeta atemporalne „sadašnjosti“. Između te dvije krajnosti – ili dvije mogućnosti – i danas pokušavamo uspostaviti balans. U tom kontekstu, koncepcija se vodi stvaranjem djela od različitih vrsta, uzoraka i boja materijala, koji bi bili svojevrsni hommage „Surogatu“ Dušana Vukotića, prvom animiranom filmu izvan Sjedinjenih Američkih Država koji je 1962. godine osvojio nagradu Oscar za najbolji crtani film. Također i Bauhausu, umjetničkoj školi u kojoj su se rađale neke od najvažnijih umjetničkih ideja, koja je u 2019. obilježila 100 godina postojanja, a čija je apstraktna estetika trajno revolucionirala nove uzorke u tekstilu i tapiseriji i čiji je utjecaj vidljiv dandanas gotovo u svim granama umjetnosti.“ – Iva Körbler

Više pronađite na linku.