Ekonomsko zdravlje, osjećaj podrške i sigurnost utječe snažno i na fizičko i psihičko zdravlje svakog pojedinca.

U iznimnoj potrebi da se Hrvatsko gospodarstvo transformira u snažnu i održivu ekonomiju važno je osvijestiti da je proces od sirovine pa do gotovog proizvoda visoke dodane vrijednosti i njegovog plasmana na tržište, neizvediv bez integracije s kreativnim i kulturnim industrijama.

Ozdravimo Ekonomiju Hrvatske zajedno!!

Danas, na Svjetski dan zdravlja, želimo iskoristiti snagu simbolike i s novim optimizmom pokrenuti akciju Kultura stvaranja koja će osim zdravlja kao ljudske, socijalne i fizičke kategorije u fokus staviti i zdravlje gospodarstva Hrvatske.
Kroz više inicijativa smo predlagali različitim državnim tijelima modele promišljanja ozdravljenja gospodarstva Hrvatske korištenjem kreativnosti i potencijala kreativnih i kulturnih industrija. Međutim izgleda da nas je tek ova situacija pokrenula i počinjemo shvaćati da stara rješenja i stari modeli koji su dosad stvorili najveće probleme ne mogu biti rješenje za gospodarsko ozdravljenje i procvat. Kako je još Einstein rekao „Ne možemo probleme riješiti istim načinom razmišljanja koji nas je doveo do problema.“

U vrijeme kada pritisnuti ozbiljnom krizom ekonomija i društvo u cjelini traže nova rješenja, ideje i inicijative, više nego ikad prije potrebno je posvetiti punu pažnju osnaživanju i aktiviranju svih raspoloživih kreativnih potencijala koji leže u svakom pojedincu. Sada je više nego ikada potrebna ljudska kreativnost i kreativno promišljanje kako bi se umjesto obrazaca i atmosfere straha, neizvjesnosti i povećanog pritiska bijesa i tjeskobe kroz kreativne alate pronašla nova inovativna rješenja.

Kreativne i kulturne djelatnosti te kultura i umjetnost općenito u ovo krizno doba fizičke izolacije ključni su za zadržavanje optimizma i kvalitete života ljudi putem različitih kanala komunikacije. Važan dio kulturnih i kreativnih djelatnosti su i javni mediji posebice elektronički i digitalni kao osnovni kanali i posrednici trenutnog kriznog komuniciranja s javnošću u smislu informiranja i pomoći pri provođenju mjera zaštite građana. Pored toga tržišne komunikacije, dizajn i oglašavanje su glavni promotor gospodarskih djelatnosti realnog sektora, čije aktivnosti je u ovakvoj krizi širokih razmjera ključno što aktivnije podržati kako bi ublažili ove ozbiljne posljedice na gospodarstvo. Kazališta i muzeji su sada posjećeniji više nego ikada kroz svoje digitalne inačice i u svakom smislu olakšavaju život u izolaciji.

Kako ne bi dalje nabrajali Kreativne i kulturne industrije kao sektor koji i u krizi ovakvih razmjera nije prestao djelovati iako itekako osjećamo posljedice, a naplata nam je kao i ostalima poprilično neizvjesna, inzistiramo na dijalogu između kreativaca, poduzetnika našeg sektora i izvršnim i vladajućim tijelima, Predsjedniku RH, Vladi i Saboru. Presudno je da izvršna i vladajuća tijela konačno postane svjestan što konkretno treba općenito realnom sektoru i konkretnije sektoru kreativnih i kulturnih djelatnosti bez kojeg bi ova kriza bila znatno teže podnošljiva kompletnoj javnosti.
Zato ispred sektora kreativnih i kulturnih industrija, uz puno poštovanje prema dosad donesenim mjerama, inicijativama i akcijama, pozivamo na dijalog i razmjenu mišljenja koji će rezultirati prijedlozima o načinu izlaska iz krize koja evidentno neće biti blaga niti kratkog vijeka.

Unaprijed hvala svima na uključivanju kao i Predsjedniku RH, Vladi i Saboru na, nadamo se,  prihvaćanju naše inicijative i pomoći u svrhu pronalaska rješenja izlaska iz krize. Ovog puta sintagma, “Zajedno smo jači”, nije samo otrcana fraza nego duboko utemeljena preporuka svima i motivacija za sinergiju koja nam je sada prijeko potrebna.

Pored primarnog cilja – izlaska iz zdravstvene krize, svima nam je zajednički cilj održavanje vitalnosti gospodarstva koje jamči održanje kvalitete života naših građana.

Svaka velika civilizacijska promjena zahtjeva koncentraciju kreativnog promišljanja koja pomiče cijeli svijet u sljedeću dimenziju rasta. Pokrenuti nešto u drugu dimenziju znači pokrenuti kreativnost. Bit će to ujedno prava prilika da pokažemo da možemo i znamo bolje zajedno!