Hrvatski sabor kulture poziva Vas na prvi ONLINE GLAZBENI SEMINAR koji smo u suradnji s voditeljicom Martinom Burger osmislili u skladu s trenutnom situacijom i pandemijom koronavirusa koja nas je sve zatekla i onemogućila planiranu realizaciju brojnih kulturnih aktivnosti i događanja. Slovenska sopranistica i vokalna pedagoginja Martina Burger, nastavno na prošlogodišnji uspjeh seminara za zborovođe i pjevače u Rijeci, i ove nam se godine pridružila u osmišljavanju programa edukacije na temu vokalne tehnike, koji će biti posebno posvećen uvjetima rada u vrijeme socijalne distance.
U nastavku pročitajte program i način realizacije našeg online seminara koji se odvija uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu.
Prijave su otvorene za sve zainteresirane.

PROGRAM ONLINE SEMINARA „VOKALNA TEHNIKA U UVJETIMA SOCIJALNE DISTANCE“

• Seminar je koncipiran kao vokalna radionica koja će biti održana u 4 dijela od 8. do 11. svibnja 2020. godine.
• Uključuje teorijski i praktični dio kroz koje će sudionike voditi voditeljica Martina Burger i moderatorica webinara Srđana Vrsalović, stručna suradnica HSK-a.
• Sudionici seminar prate uživo putem ZOOM aplikacije, a seminar će obuhvatiti: predavanja voditeljice, video snimke i online prezentaciju vokalnih vježbi, samostalan i zajednički rad polaznika i voditeljice uz savjete za usavršavanje vokalne tehnike te individualne konzultacije.

SVRHA SEMINARA:
• Razvoj glasa i aktiviranje govornog aparata kao načina umjetničkog i osobnog izražavanja
• Njegovanje glasa i upoznavanje s različitim mogućnostima njegove uporabe

CILJEVI:
• učenje i ovladavanje vokalnim organom i njegovim svojstvima
• odnos glasa i ljudskog tijela kao instrumenta
• svijest pojedinca o razvoju te njegovanju vlastitog glasa i odgovornosti prema njemu

OPIS SEMINARA:
Dobra priprema zborovođe potrebna je da razvijanje vokalne tehnike dobije smisao i relevantnost. Uobičajen pristup radu s glasom, u smislu vokalne tehnike, djeluje samo na tehnički aspekt glasa. Budući da je glas dio šireg instrumenta – cijelog tijela, koje uključuje našu osobnost i emocionalna stanja, logično je pristupiti temi glasa s ovog šireg aspekta. Različitim metodama za opuštanje te aktiviranje vokalnog aparata, tjelesnim, govornim i vježbama disanja te drugim tehnikama razumijevanja i širenja glasa, prilagođenim pjevačima i stilskom razdoblju kompozicija, ovim seminarom ćemo pružiti drugačije cjelokupno iskustvo.

1. DAN: Petak, 8. 5. 2020., 18 h – 20,15 h
– rad zbora u promijenjenim uvjetima rada
– upoznavanje s osnovama fiziologije pjevačkog ustroja
– vježbe za opuštanje, disanje, rezonanciju, povećavanje volumena glasa i stabilizaciju glasa
– prepoznavanje najčešćih greška kod pjevača
– praktičan rad s polaznicima
– pitanja i odgovori

2. DAN: Subota, 9. 5. 2020., 18 h – 20,15 h
– ciljano upjevavanje s naglaskom na rješavanju vokalno-tehničkih problema u zadanim primjerima iz literature (izvođenje različitih intervalskih skokova, povezivanje i izjednačavanje vokala, dikcija, dinamika, melizmi, kolorature, legato)
– praktičan rad s polaznicima
– pitanja i odgovori

Napomena: Na kraju 2. dana polaznici će biti zamoljeni da po želji snime video snimke vlastitih izvedbi odabranog glazbenog primjera i pošalju ih na mail glazba@hrsk.hr najkasnije do nedjelje 10. 5. 2020. u 12 sati kako bi ih voditeljica mogla analizirati.

3. DAN: Nedjelja, 10. 5. 2020., 18 h – 20,15 h
– fraziranje unutar različitih glazbenih stilova i oblikovanje zborskog zvuka
– praktičan rad na zadanim primjerima iz literature
– pitanja i odgovori te analiza

4. DAN: Ponedjeljak, 11.5.2020, 18 h – 20,15 h
– individualne konzultacije polaznika s voditeljicom prema prijavama polaznika

NAPOMENE:
• Nakon održanog seminara, sudionici će dobiti elektroničke potvrde o sudjelovanju na seminaru.
• Polaznicima će nakon prijave za seminar biti poslani glazbeni primjeri s kojima su se dužni upoznati prije početka seminara. • Seminar je namijenjen svim zborovođama kao i zainteresiranim pjevačima, bez obzira na količinu prethodnog iskustva.

KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE SEMINARA

  • Online seminar bit će realiziran putem ZOOM aplikacije.
    • Za prijavu je potrebno najkasnije do 6. svibnja 2020. putem računala ispuniti „Prijavnicu za seminar“ klikom na poveznicu: https://bit.ly/2VHB2tc
    • Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će „Potvrdu registracije“ sa svim informacijama i poveznicom za pristup seminaru.
    • Za sudjelovanje na seminaru, poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu: https://zoom.us/support/download. Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici.
    • Svim prijavljenim sudionicima bit će omogućena tehnička pomoć za uspješno pridruživanje i praćenje on line radionice. HSK stručna služba bit će dostupna sat vremena prije početka održavanja radionice na poveznici za pridruživanje radionici navedenoj u potvrdi registracije ili pozivom na broj 095/4621 737 (Srđana Vrsalović) i 099/4556879 (dr. sc. Dražen Jelavić).

PRIJAVE Za prijavu je potrebno najkasnije do 6. svibnja 2020. putem računala ispuniti „Prijavnicu za seminar“ klikom na poveznicu: https://bit.ly/2VHB2tc
• Za sve članice Hrvatskog sabora kulture i njihove članove seminar je BESPLATAN, dok za ostale zainteresirane sudionike kotizacija iznosi 250,00 kn.
• Sudionici Seminara koji nisu članovi Hrvatskog sabora kulture dužni su najkasnije do 7.5.2020. uplatiti kotizaciju.
• Podaci za uplatu kotizacije (Prilikom plaćanja kotizacije, molimo da unutar rubrika uplate navedete sljedeće podatke)
Uplatitelj: Navedite puni naziv Zbora ili vokalnog sastava čiji ste predstavnik te ime i prezime polaznika Seminara
Poziv na broj: 04-0675-20
Svrha doznake: Webinar za zborske dirigente i pjevače – 2020.
Podaci o primatelju uplate: Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, OIB: 45263394181, broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka).
Potvrdu o uplati potrebno je poslati e-mailom na adresu glazba@hrsk.hr.
Napomena: U slučaju da polaznik ne prisustvuje seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja seminara.

BIOGRAFIJA VODITELJICE SEMINARA:

Sopranistica Martina Burger godine 2011. završila je studij pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Vlatke Oršanić. Usavršavala se na brojnim međunarodnim pjevačkim seminarima za klasično i barokno pjevanje. Godine 2009. dobila je i Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. Stipendistica je Društva Richarda Wagnera za 2011. godinu. Kao vokalni pedagog surađuje sa sastavom Vokalna akademija u Ljubljani (dobitnici Grand Prix Europe 2010, Guidoneum Award 2011), a na međunarodnom festivalu IFCM 2012. vodila je majstorski tečaj vokalne tehnike na Konzervatoriju u Pekingu. Godine 2015. vodila je radionicu vokalne tehnike na Međunarodnom festivalu zborova Europa Cantat u Pečuhu (Mađarska). Od svibnja 2017., kada je vodila trodnevnu vokalnu radionicu “Choir in progress” u Salernu, nastavila je s radom Associazione Laes ed Estro Armonico kao vokalni pedagog za zborske pjevače u sklopu godišnjeg programa dirigenata i pjevača. Redovito surađuje s Javnim skladom Republike Slovenije na području vokalne glazbe, osobito na području vokalnog obrazovanja zborovođa i zborskih pjevača. Trenutačno predaje pjevanje i na Glazbenoj matici u Trstu, gdje osobito radi sa pjevačima Gruppo Vocale Vikra. U različitim opernim produkcijama predstavila se ulogama Nimfe (Monteverdi), Belinde (Purcell), Pamine, Kraljice noći, Madame Herz, Bastienne (Mozart), Marice (Humperdinck), barunice Sue Ellen de Gondremarck (Offenbach), Euridike (Offenbach), Adine (Donizetti), Der Glück (Bersa), Nimfe (Monteverdi), Desete kćeri u noviteti Milka Lazarja, Frasquite (Bizet), Minke (Foerster) … U sezoni 2017/18 nastupala je i u didaktičkoj dječjoj operi “Kuća glazbe” (Naumovski potisk) koja je namijenjena glazbenoj edukaciji djece i dječjoj operi “Martin Krpan” (Naumovski potisk), u koprodukciji s Brecht Hausom u Berlinu. Više info o voditeljici pronađite na http://www.martinaburger.com/.