Hrvatski sabor kulture uhvatio se u koštac s novonastalom situacijom i pandemijom koronavirusa koja nas je sve zatekla i onemogućila planiranu realizaciju brojnih kulturnih aktivnosti i događanja. Uz financijsku potporu Ministarstva kulture organizirat će neke od planiranih seminara online. Nakon održane likovne online radionice i online folklornog seminara nastavljamo online plesnim seminarom „Kako slušam ples?“. Online seminar je namijenjen voditeljima plesnih skupina, plesnim pedagozima, koreografima i plesačima. U nastavku pročitajte plan i način realizacije online seminara te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu. Prijave su otvorene za sve zainteresirane.

PROGRAM ONLINE SEMINARA „KAKO SLUŠAM PLES?“
– realizacija online seminara „Kako slušam ples?“ podijeljena je u 2 dijela tj. online seminar se odvija tijekom 2 dana, dvije subote (16. 5. 2020. i 23. 5. 2020.).
– uključuje teorijski i praktični dio kroz koje će sudionike voditi plesna umjetnica Martina Tomić i moderatorica online seminara Valentina Dačnik, stručna suradnica HSK-a.
– sudionici online seminar prate uživo putem ZOOM aplikacije, a u skladu s trenutnom situacijom i pandemijom koronavirusa, plesna umjetnica Martina Tomić prilagodila je istraživačku praksu slušanja, koja se trebala graditi kolektivnom atmosferom na radionici u Zadru, u/za virtualni svijet. Radionica „Kako slušam ples?” smješta se u stvarnost, u osobni prostor, u nemogućnost korištenja dvorane i/ili međusobnog kontakta pritom stavljajući fokus na unutarnja saznanja i interpretacije istih.
– za radionicu je potrebno imati onoliko prostora koliko vam je dovoljno da se legnete okrenete, skočite i raširite ruke. Također, ako imate prostirku možete ju koristiti, obuća nije potrebna.
– po uspješno završenom online seminaru svi sudionici će dobiti potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi

OPIS SEMINARA
Radionica „Kako slušam ples?” zasniva se na tjelesnoj praksi slušanja vlastitih i tuđih odluka vezanih za promjenu ritma vlastitog plesanja. Postoji uvriježeno mišljenje kako se ples veže uz muzikalnost odnosno osjećaj za muziku. Sve oko nas može biti glazba, pa čak i tišina. Plešući neminovno stvaramo određeni ritam i nečujnu muzikalnost. Što sve čujemo kad plešemo i što sve implicira uputa slušajte se koju često koristimo kako bi se međusobno povezali?

Radionica se sastoji od tjelesne pripreme, osvještavanja arhitekture tijela te istraživanja nekoliko improvizacijskih zadataka baziranih na tehničkim principima pokreta poput promjene težine, dinamike, muzikalnosti i prostora.
Polaznicima će se također ponuditi tehnike zaustavljanja pokreta kako bi ritmički obogatili vlastiti vokabular plesanja te otvorili prostor istraživanja različitih načina usvajanja i/ili korištenja tih mehanizama. Upute se baziraju na osvještavanju percepcija i osjetila u svrhu obogaćivanja vlastitog plesnog vokabulara, pažnje, kvalitete kretanja, ritma i na proces donošenja odluka.

1. DAN: 16. 5. 2020.: 10:00 – 13:00
10-10.30h Uvod u radionicu
– objašnjenje prakse i što sve implicira „slušajte se“ česta uputa plesačima i plesačicama
– odnos arhitekture tijela, osobne kinesfere i tehničkih principa poput promjene težine, dinamike, muzikalnosti i prostora
10.30-11.30h Tjelesna praksa
– vježbe bazirane na disanju, tjelesnom poravnanju, stabilnosti, vježbama snage, koordinacije, lokomocije u osobnoj kinesferi, kondicije i na kraju vođena improvizacija s naglaskom na artikulaciji tijela, promjenom težine i organizaciji pokreta u vremenu i prostoru
11.30-11.45h pauza
11.45-13h Strukturirana improvizacija
– improvizacije ”plesnih rečenica” bazirane na slušanju pokreta kroz donošenje odluka, vlastite odluke iz unutarnjeg saznanja (intuicija, memorija) ili tuđe odluke iz vanjskog oblika (očima, ušima, dodirom kroz rad s objektom). Dodjeljuje se zadatak za idući tjedan baziran na tehnikama zaustavljanja pokreta.

2. DAN: 23. 5. 2020.: 10:00 – 13:00
10-11h Tjelesna praksa
11-11.15h pauza
11.15-13:00h Koreografska praksa
– pokazivanje i zajednički rad na individualnim frazama kroz mehanizme zaustavljanja pokreta i osjećaja za muzikalnost pokreta.
Otvorena diskusija.

KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE
Online seminar bit će realiziran putem ZOOM aplikacije. Na online seminar se mogu prijaviti svi zainteresirani voditelji, budući voditelji, koreografi, plesni pedagozi i plesači.

Za prijavu je potrebno najkasnije do 14. svibnja 2020. ispuniti prijavni obrazac – „meeting registration“ klikom na poveznicu: https://bit.ly/3fjOewn

Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će „Potvrdu registracije“ sa svim informacijama i poveznicom za pristup online seminaru.
Za sudjelovanje na radionici, poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu: https://zoom.us/support/download. Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici.
Kako bi nam svima bilo što ugodnije, molimo da se držite slijedećih uputa:
Početak radionice je 10:00 sati što znači da bi svi trebali biti najkasnije u 9:50 spojeni na Zoom link
Za vrijeme radionice svi osim pedagoga će biti na opciji MUTE kako nam sporedni zvukovi ne bi smetali, a kad se želite uključiti dignite ruku, opcija RAISE HAND, i moderatorica će zapisati.

Za sve članice Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na radionici je BESPLATNO.

Za nečlanove kotizacija za sudjelovanje iznosi 250,00 kn.
Nečlanovi HSK-a trebaju najkasnije do 14. svibnja 2020. uplatiti iznos od 250,00 kn na žiro-račun (IBAN) Hrvatskog sabora kulture: HR7223600001101534566 (u poziv na broj upisati OIB uplatitelja). Na uplatnicama u rubriku uplatitelj molimo navesti puni naziv udruge čiji ste predstavnik (ukoliko je polaznik član određene udruge), te ime i prezime polaznika online seminara (obavezno za sve polaznike), a u rubriku svrha doznake: online plesni seminar 2020.
Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje online seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja online seminara.

O VODITELJICI

Martina Tomić (1983., Zagreb)
Na plesnoj sceni djeluje kao plesačica, autorica i nastavnica. Od 2011. članica je Studija za suvremeni ples (SSP) i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU). Plesno obrazovanje stekla je u Učilištu ZKM-a te na raznim radionicama suvremenog plesa u Hrvatskoj i inozemstvu (Berlin, Amsterdam, Zagreb, Pula, Impulstanz, Deltebre Dansa…). Sudjeluje u brojnim plesnim produkcijama i predstavama s raznim koreografima, ansamblima i nezavisnim produkcijama. Jedna je od osnivačica udruge Tras studio kroz koju sudjeluje u projektima Natalije Manojlović, Irme Omerzo i Vilima Matule, Rajka Pavlića, Aleksandre Janeve Imfeld i Sonje Pregrad kao plesačica i producentica. 2019. zajedno s Anom Kreitmeyer, Martinom Tomić i Petrom Chelfi dobitnica je nagrade strukovnih udruga za najbolju predstavu u cjelini „Sve četiri za jedno. Na rubu dodira i kaosa“ autorice Ane Kreitmeyer.
Također, članica je umjetničke organizacije Genijator kroz koju autorski, zajedno s akademskom slikaricom Lenom Kramarić i dramaturginjom Ivanom Đula, surađuje na nekoliko interdisciplinarnih projekata u suradnji s Art radionicom Lazareti u Dubrovniku. Završila je 200-satni učiteljski program yoge koju prakticira i predaje nekoliko godina. Završila je i BA studij suvremenog plesa, nastavnički smjer pri Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Pedagoški rad provodi kroz satove i radionice suvremene plesne tehnike i improvizacije (jutarnji satovi za suvremene plesače u ZKM-u, ZPC-u, HSK itd). Također, predavala je kao gost predavač na Institutu za umetničku igru u Beogradu i jedna je od europskih plesnih pedagoga u ljetnom izdanju CEEC- CENTRAL and EUROPEAN EAST COUNTRIES- Summer Dance Camp China (2018. i 2019.) Trenutačno je predsjednica Udruge plesnih umjetnika Hrvatske UPUH.

Za sve dodatne informacije o online seminaru i realizaciji, kao i informacije u slučaju interesa za učlanjenjem u HSK možete kontaktirati gđu Valentinu Dačnik, prof., stručnu suradnicu za plesnu kulturu, putem adrese elektroničke pošte ples@hrsk.hr ili telefonom na 095/4556 877.

Više pronađite na linku.