Hrvatski sabor kulture poziva na prvu književnu online radionicu „Online putovanje u središte kratke priče“ koja će biti održana 22. i 23. svibnja 2020., a dio je ciklusa online webinara i radionica Hrvatskog sabora kulture koji je osmišljen u skladu s novonastalom situacijom i pandemijom koronavirusa koja je onemogućila realizaciju brojnih kulturnih aktivnosti i događanja. U nastavku pročitajte plan i način realizacije književne online radionice te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu. Prijave su otvorene za sve zainteresirane.

OPIS I PROGRAM RADIONICE
Radionica „Online putovanje u središte kratke priče“ nastala je na osnovi potrebe da se u naizgled virtualnom prostoru kratka priča učini dostupnom i stvarnom. Ona je pokušaj da se iz različitih perspektiva sagleda paradoksalna narav kratke priče: njezina kratkoća i fragmentarnost proizvodi nerijetko začudnost i neobičnost koja je pamtljiva i upečatljiva.
Kako nastaje kratka priča? Tko je pripovjedač kratke priče? Tematsko-motivski prostor kratke priče. Jezik i pričanje u svakodnevnici. Kako kratku priču pisati – kako je čitati? Može li kratka priča biti: riječ, rečenica? Kome kratka priča govori? Tko su autori kratke priče? Hrvatska kratka priča? – samo su neka od pitanja na koje će odgovoriti voditelj radionice – književnik Miroslav Mićanović.

  • Polaznici radionice na radionici sudjeluju aktivno ili pasivno (*više u nastavku: Kako sudjelovati – način prijave i realizacije)
  • Radionica ima 2 osnovna dijela: teorijski i praktični. Sadržajno i radno usmjerena je u prvome redu na tekstove aktivnih sudionika radionice i bavljenje njihovim tekstovima (pričama)
  • Kroz dvodnevni program sudionike će voditi književnik Miroslav Mićanović i moderatorica webinara Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a
  • Sudionici radionicu prate uživo putem ZOOM aplikacije, a radionica će obuhvatiti: uvodno predavanje voditelja o kratkoj priči i njezinim značajkama, primjere, vježbe, čitanje i komentiranje unaprijed napisanih priča aktivnih sudionika na temelju kojih ćemo se dotaknuti brojnih pitanja i nedoumica koje se nameću u procesu pisanja/čitanja kratkih priča, prikaz filma: film kao predložak za priču, konzultacije – pitanja i odgovori
  • Po završetku online radionice svi sudionici dobit će potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi

Spakirajte svoje priče i krenite na online putovanje s Hrvatskim saborom kulture i književnikom Miroslavom Mićanovićem.

PROGRAM
1. DAN: petak: 22. 5. 2020.: 18:00 – 20:15
UVOD
*Ulazak u svijet kratkih priča
*Riječi, rečenice za početak dana (stanje stvari)
*Gdje smo i što bismo sve trebali, htjeli, voljeli i što znamo i što možemo raditi – s kratkom pričom, s tekstom i sa sobom? Imamo li problema s čitanjem i pisanjem…?
*Prostor u kojem se piše – Uvjeti pisanja / Plan, pripreme, zabilješke

ZNAČAJKE KRATKE PRIČE
*Riječ, rečenica. Što je to kratka priča?
*Teme i prostori kratke priče.
*Kako doći do kratke priče?
*Tko želi pisati kratku priču?
*Kako je vrednovati?
*Opće i posebno u kratkoj priči

PRIMJERI – ČITANJA – KOMENTARI / VJEŽBE
*Čitanje i komentiranje primjera i napisanih priča aktivnih sudionika.PITANJA I

ODGOVORI

VJEŽBA/PREDLOŽAK ZA NAREDNI DAN

2. DAN: subota: 23. 5. 2020.: 18:00 – 20:15 (cca)
NASTAVAK RADA NA TEMELJU DOSTAVLJENIH PRIČA AKTIVNIH SUDIONIKA
*Čitanje napisanih priča i komentiranje uz razgovor o:
*Naslov / Prva rečenica / Središnji dio / Poanta / Završna rečenica / Odustajanje od naslova
*Atmosfera, magija pisanja, kreativna moć / Događaji: pripovjedačka perspektiva / *Likovi
*Lirsko i narativno / Pričanje u svakodnevici

PISAC I NJEGOV TEKST, VRSTE ČITANJA I PISANJA

FILM KAO PREDLOŽAK ZA PRIČU
*Kako od priče nastaje film, kako od filma nastaje priča (prikaz filma)

Više pronađite na linku.