Otvoren je poziv na natječaj za 3 umjetnika iz CreArt mreže i 2 umjetnika iz Valladolida za rezidencijalni program u Valladolidu u Španjolskoj u razdoblju od 14. rujna – 16. listopada 2020. u  prostorima Lava (Laboratorio de las Artes de Valladolid). Datumi rezidencije su podložni promjenama, ovisno o razvoju situacije uzrokovane pandemijom COVID-19 virusa i ograničenjima mobilnosti.

Rezidencijalni program u Valladolidu je osmišljen za petero umjetnika: 2 umjetnika s prebivalištem u Valladolidu i 3 umjetnika koja su rođena ili žive u jednom od gradova iz Creart mreže (Valladolid – ES, Genoa and Lecce – IT; Liverpool – UK; Clermont-Ferrand and Rouen FR; Zagreb – HR; Kaunas -LT; Lublin and Katowice -PL; Aveiro – PT; Skopje – MK).

Rezidencijalni boravak u Valladolidu izabranim umjetnicima osigurat će:

  • putne troškove u visini do 500 eura,
  • plaćeni smještaj,
  • studio za rad,
  • honorar od 1000 eura (pokriva troškove života, produkcije radova i druge troškove),

Umjetniku će biti osigurano:
– mentor za upoznavanje grada i znamenitosti
– upoznavanje s lokalnim umjetnicima te prezentiranje vlastitog rada
– otvoreni dan za posjetitelje
– javno prezentiranje radova stvorenih tijekom rezidencije i tiskana publikacija

Umjetnici su obavezni:
– svakodnevno raditi u studiju prema određenom rasporedu
– Napisati završni izvještaj: naslov, opis izvršenog projekta, potignutih ciljeva i grafičkih priloga, min. 10 stranica za organizatore u Valladolidu

NAČIN PRIJAVE:

Pravo sudjelovanja imaju umjetnici, isključivo redoviti članovi HDLU-a (Trg žrtava fašizma 16, Zagreb) koji žive u Gradu Zagrebu ili koji su rođeni u Gradu Zagrebu ili koji aktivno djeluju na zagrebačkoj umjetničkoj sceni.
Status svog članstva možete provjeriti s Miranom Jurićem (tajnistvo@hdlu.hr) ili Vericom Pavušek (racunovodstvo@hdlu.hr).Ž
Prijava se vrši isključivo preko on-line applikacije (ako se prvi put prijavljujete na CreArt projekt, potrebno se registrirati).
Prijaviti/registrirati se možete ovdje (na dnu stranice).
Prvo je potrebno registrirati se, a zatim ispuniti prijavni obrazac (ako ste se već registrirali zbog prethodnih CreArt natječaja možete koristiti isti korisnički račun).

Uz obrazac je potrebno priložiti i sljedeće dokumente spojene u jedan PDF:
– osobna iskaznica ili putovnica (skenirana kopija);
– u slučaju da je adresa boravišta drugačija od prebivališta potrebno je uvjerenje MUP-a o prebivalištu u gradu Zagrebu;
– kratki životopis/CV na engleskom jeziku (najviše jedna stranica A4);
– kratko obrazloženje predloženog projekta na engleskom jeziku (najviše 1 stranica A4);
– dokumentacijski materijal vezan za projekt (najviše 5 fotografija/5 stranica A4). 

Rok prijave je 26. lipanj 2020.

Rezultati će biti objavljeni nakon 03. srpnja 2020.

Cjelovit tekst natječaja pročitajte OVDJE.

O CreArt PROJEKTU:

CreArt 2.0. je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je započeo 2012. godine s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti. Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a pored HDLU-a projekt okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (IT), Clermont-Ferranda i Rouena (FR), Katowica i Lublina (PL), Skopja (MK), Liverpoola (UK), Kaunasa (LT) i Aveira (PT) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (ES). Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provodit će se od 2017. do 2021. godine.