utorak, 23.6.2020. 19.00 sati u Galeriji Karas (Ulica kralja Zvonimira 58) otvorit će se izložba Karle Čurčinski i Laure Martinović, Trud beskonačnosti. Bojim se sanjati.

IZJAVA UMJETNICA

Kroz radove na temu Trud beskonačnosti, bojim se sanjati propitujemo trenutnu problematiku kulture u društvu, formu kulturnih institucija i njenog društva te granice (ne)uspjeha i umjetnikove motivacije. Prikazujemo vlastita iskustva te kroz sinonim lošeg u tim situacijama stvaramo kulturne simbole koji su refleksija očekivanog i znanog rezultata.
Veliki naglasak stavljamo na iskrivljeni privid koji se temelji na odnosima moćnih i utjecajnih koji su indikator uspjeha. Takav alat sastavni je dio društva u kojem jesmo. Ako radiš i imaš malo sreće, je li uspjeh logična posljedica? U radovima prikazujemo to malo sreće. Malo sreće se pronalazi u nekoliko ispijenih kava dnevno, previše jodiranih vina, trosatnom slušanju turobnih monologa filozofa, društvu napuhnutih ili izmišljenih društvenjaka, očaju dupelizaca i bogomdanih kritičara, te promiskuitetnom pogledu odozgora na niže.
Teški i predani rad umjetnika/ce stavlja se po strani. On se ne tretira jednako. Štoviše, u potpunosti je nevidljiv. Možda zauvijek, a možda i do trenutka malo sreće. Koliko je onda malo sreće dovoljno?

BIOGRAFIJA UMJETNICA

Karla Čurčinski rođena je 1993. godine u Zagrebu. Diplomirala je grafiku 2017. godine u klasi profesora Svjetlana Junakovića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Zimski semestar 2015./2016. je provela u Belfastu, Sjeverna Irska na Ulster sveučilištu, smjer ilustracije. Dobitnica je dviju Rektorovih nagrada. Do sada je imala dvije samostalne izložbe (Čekanje, Galerija Razvid, Zaprešić 2019. i San Stvarnosti, Živi Atelje DK, 2017., Zagreb) te je sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu od kojih su neke: 8. Hrvatski bijenale ilustracija, Klovićevi dvori (2020.), Virtualna izložba “Illustrators Wall”, Bologna Children’s Book Fair, Bologna, Italija (2020.), Bratoljub – prvi ilustrirani rječnik stranih riječi, Centar za kulturu Trešnjevka, Zagreb / Beograd, Ulična galerija (2019.), Ilustrofest, tvrđava Kalemegdan, Beograd, Srbija (2019.), 54. zagrebački salon vizualnih umjetnosti – “Bez anestezije”, HDLU, Zagreb (2019.), 2. samoborski salon, Galerija Prica, Samobor (2019.), APPOINTMENT, Galerija Dobra Vaga, Ljubljana, Slovenija (2019.), 36 Mountains, HDLU (2018.), 7. hrvatski bijenale ilustracija, Klovićevi dvori (2018.), 8. zagorski likovni salon, Krapina (2018.), 4. hrvatski međunarodni trijenale autoportreta, Galerija Prica, Samobor (2017.), That’s a Mole, Torino, Italija (2017.), Notte di fiaba, Riva del Garda, Italija (2017.), Knjige za gledanje – knjige za čitanje, Galerija Šira (2017.), Zajedno u staklu, Muzej Mimara (2016.), 3. hrvatski međunarodni trijenale autoportreta, Galerija Prica, Samobor (2014.). Članica je HDLU i HULU. Živi i radi u Zagrebu kao grafička dizajnerica i ilustratorica.

Laura Martinović rođena je u Zagrebu 1993. godine. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu 2012. godine te iste godine upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je završila preddiplomski i diplomski studij na grafičkom odsjeku. Stekla je titulu magistre grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u rujnu 2017. godine u klasi Svjetlana Junakovića. Sudjelovala je na razmjeni studenata studirajući jedan semestar na Ulster sveučilištu u Belfastu, Sjeverna Irska na smjeru ilustracije i fotografije 2015. godine.  Od prosinca 2017. do kolovoza 2018. živjela je i studirala u Barceloni, Španjolskoj gdje je odradila stručnu praksu u Metafora umjetničkoj školi kao ilustratorica i animatorica. Najnovije samostalne izložbe imala je u Galeriji SC u Zagrebu, u ožujku 2019. godine s radom Put haljine te u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb, Galerija CEKAO s izložbom Rječnik katalonskih i španjolskih interpretacija. U lipnju 2019. godine sudjelovala je na skupnoj izložbi u galeriji Arte Aurora u Barceloni, Španjolska. Aktivno se bavi eksperimentalnom i 2D animacijom, a od listopada 2019. godine radi i surađuje sa studijom Adriatic Animation.

Izložba ostaje otvorena do 5.7. 2020.