Performans Nine Kamenjarin Straža na Rajni održat će se 25. lipnja s početkom u 15 sati na Domu hrvatskih likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma.

Ovaj performans dio je većeg projekta Budućnost političkog performansa kojim obilježavamo hrvatsko predsjedanje Vijećem EU, a organiziramo ga u suradnji s Institutom Tomislav Gotovac, kao hommage doajenu hrvatskog performansa. Napominjemo da je u sklopu istog projekta u tijeku umjetnička akcija Lica Europe Siniše Labrovića, a slijedi i velika završnica 30.6. u vidu hommagea Željku Zorici Šišu i njegovom alternativnom ulasku Hrvatske u EU.

Doajen hrvatskog performansa, neponovljivi Tomislav Gotovac, 1996. održao je performans Straža na Rajni, integralni dio projekta Paranoia View Art.  Radnja performansa krajnje je jednostavna: Gotovac, gol, mirno je stajao na vrhu zgrade HDLU-u licem okrenut prema istoku. Njegovo tijelo je u klasičnom stavu kontraposta, čvrsto oslonjeno na kupolu zgrade, ali istovremeno spremno za pokret. Kao i u brojnim drugim radovima, Gotovac osnovnu ideju za ovaj performans pronalazi u filmu po kojem i nosi naziv.  Prema Gotovcu, umjetnost paranoidnog pogleda je izrazito individualno tumačenje globalne povijesti i suvremenih događanja s pretpostavljenim (mračnim) razvojem događaja u budućnosti.