Ministarstvo kulture je u okviru drugog paketa mjera, čiji je cilj poticanje i ponovno pokretanje proizvodnje i distribucije kulturnih sadržaja, u suradnji s HAMAG BICRO-om i Ministarstvom financija osiguralo kreditne linije za poduzetnike u kulturi temeljene na Privremenom okviru Europske komisije – za mjere državne potpore u svrhu podrške kulturnom i kreativnom sektoru u aktualnoj pandemiji COVID-19. Garancijsku shemu programa državnih potpora Republike Hrvatske u obliku državnih jamstava pod nazivom Program jamstava za kredite za poduzetnike aktivne u području kulture i kreativnih industrija odobrila je Europska komisija 17. lipnja 2020. godine.

Programom jamstava za kredite za poduzetnike aktivne u području kulture i kreativnih industrija predviđeno je 300 milijuna kuna kredita te će poduzetnici moći podići kredit kod banke do 800.000 EUR-a za koje Vlada Republike Hrvatske daje 100 % – tno jamstvo. Bitno je naglasiti da će zbog takvog državnog jamstva na kredite kamatna stopa biti najviše do 2 %, što će značajno olakšati zainteresiranim poduzetnicima odluku da koriste ovu mogućnost.

Ova mjera otvorena je poduzetnicima kojima nije osnivač tijelo javne vlasti primarno registriranima za obavljanje djelatnosti u kulturi i kreativnim industrijama što uključuje arhitekturu, audiovizualne djelatnosti (uključujući videoigre), baštinu, dizajn, izvedbene umjetnosti (kazalište, ples i glazba), knjigu i nakladništvo, medije te primijenjene i vizualne umjetnosti. Ovaj se program primjenjuje samo na zahtjev za kredite za gubitke, obrtni kapital, operativne troškove i troškove koji se pripisuju navedenim sektorima, za troškove i gubitke koje ne bi imali da nije došlo do ove izvanredne situacije uzrokovane pandemiji COVID-19.

Više informacija pronađite na linku.