Grupna izložba splitskih slikara SPLITSKI AKVAREL bit će predstavljena u Splitskoj kući jezika i kulture – Peristil, od 13.08. – 15.09. 2020.

Suvremeno splitsko slikarstvo dosad nije bilo temom skupnih izložbi članova strukovne udruge (HULU-a), ili izložbe prema kustoskoj koncepciji. S druge strane, HULU-ove izložbe u godišnjem programu, primarno u prostoru Salona Galić, nikad ne bivaju uključene u turističku ponudu Splita. U pokušaju da iskoristimo ponuđeni ljetni termin izložbe u ikoničkom prostoru u povijesnoj jezgri, skiciramo pregled suvremenog slikarstva: autora aktivnih u ovom trenutku u Splitu. Pripadaju svim generacijama umjetnika školovanih najprije uglavnom na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, oni već srednje i mlađe generacije na splitskom UMAS-u, a među predstavljenim je autorima i bivši student slikarstva na splitskoj akademiji iz Slovenije, potvrđujući međunarodni karakter studija. Neki među predstavljenim umjetnicima slikarstvom se služe kao tzv. tradicionalnim likovnim medijem, a drugima je jedan od medija njihovog rada izvođenom primarno u drugom mediju, ili pak tradicionalne slikarske tehnike tretiraju kao prošireni medij suvremene umjetnosti.

Među izlagačima ima mladih autora koji imaju potencijal da uspostave novu splitsku slikarsku scenu, a koja u ovom trenutku ipak ne postoji, čak ni u najbanalnijem smislu specifičnog stila, kruga ili škole. Možemo, dakle, govoriti tek o nekoliko značajnih slikarskih opusa, potom o nekoliko autora/ica koji se u svom radu tradicionalnim likovnim medijima koriste usputno ili ih „dekonstruiraju“, te o cijelom nizu dobrih slikara/ica koji svoje akademsko obrazovanje koriste kao vještinu, usmjereni na prodaju svojih slika kao suvenira ili oprema apartmana. Takva djela s primarno mediteranskim motivima za većinu građana i široke publike bivaju izjednačeni s „dobrom umjetnošću“, odnosno onim što umjetnost jest. Zadaća strukovne udruge jest i postuliranje takvih problema, kao i edukacija i gotovo „odgoj“ nove publike.

Želja nam je ovakvim izmakom u paket turističke kulturne ponude u doba u kojemu je započela nova epoha (s Covidom-19) – za temu izložbe nudeći medij izlaganih radova otvarajući problem, odnosno postulirajući pitanje postoji li splitska slikarska scena? – uspostaviti uvjete za buduću ozbiljnu studiju na temu lokalne suvremene umjetničke produkcije, a koju već tradicionalno predstavljamo na tematskim bijenalnim izložbama Splitskog salona.

Silva Kalčić, selektorica izložbe u svojstvu člana Umjetničkog savjeta HULU-a.

Na izložbi sudjeluju: Vinko Barić, Eric Del Castillo, Luka Duplančić, Sonja Gašperov, Dejan Jokanović Toumin, Petar Katavić, Nikolina Kuzmić, Nataša Ljubetić Tomić, Anita Miloš, Andre Musa, Marija Paparella Legentin, Viktor Popović, Tanja Ravlić, Jadranko Runjić, Neli Ružić, Josip Šurlin, Vice Tomasović, Jan Tomažin i Matko Trebotić.

Više pronađite na linku.