U sklopu projekta ADESTE+, Zaklada “Kultura nova” i HNK Ivan pl. Zajc Rijeka, u suradnji s drugim partnerima u projektu, organiziraju online Europsku konferenciju pod naslovom “Change Within Change. Re-examining the role of the cultural organisation and its relationship with the public” koja će se održavati svakog ponedjeljka od 14 do 17 sati putem Zooma tijekom mjeseca rujna 2020. Konferencija će kroz 5 epizoda u središte rasprave postaviti niz pitanja vezanih uz položaj kulture u suvremenom društvu, a poseban naglasak će biti stavljen na utjecaj koji aktualna pandemija i zbog nje uspostavljene mjere i nova pravila ponašanja ostavljaju na ovo područje. Program cjelokupne konferencije možete pronaći ovdje. Sudjelovanje na konferenciji je besplatno uz prethodnu registraciju na sljedećoj poveznici.

Prva epizoda konferencije “Culture’s place in our lives“ održava se u ponedjeljak, 31. kolovoza od 14 do 17 sati. U panel sesije sudjelovat će Nicolas Barbieri, Mafalda Damaso i Anne Torreggiani uz moderiranje Alessandre Gariboldi, dok će Long Table sesija ugostiti Valentinu Montalto, Jordija Pascuala i Lene Struck-Madsen.

Diskusije ove prve epizode polaze od činjenice da se tijekom epidemije bolesti COVID-19 pola svjetske populacije našlo u izolaciji. Manifestacije, festivali i koncerti su otkazani, kazališta, muzeji i klubovi zatvoreni. Za vrijeme ograničenog kretanja i mogućnosti druženja, utočište smo potražili u kulturi. Krateći vrijeme gledanjem serija i filmova, slušanjem glazbe, čitanjem knjiga, ponovno smo postali svjesni važnosti kulture u našim životima. Preko noći smo dobili priliku gledati kazališne predstave iz naših fotelja, razgledavati galerije i virtualne izložbe iz naših dnevnih boravaka, slušati koncerte uživo – ali online. Što se događa te što će se događati u uvjetima fizičkog distanciranja? U tom novom svjetlu, čini se važnim još jednom propitati potrebu koju imamo za kulturom, propitati koja je njezina relevantnost i uloga, koliko je ona dostupna te koji su uvjeti pod kojima se ta dostupnost ostvaruje jer mnogi joj nemaju pristup. Stoga je neophodno razmotriti mogućnosti kako nadići te prepreke.