Hrvatski sabor kulture uhvatio se u koštac s novonastalom situacijom i pandemijom koronavirusa koja nas je sve zatekla i onemogućila planiranu realizaciju brojnih kulturnih aktivnosti i događanja. Uz pomoć Ministarstva kulture organiziramo seminare online.
Na redu je zanimljiv seminar koji se bavi poviješću plesa i njegovom reperkusijom u sadašnjosti. „Historia magistra vitae est“ je online seminar namijenjen voditeljima plesnih skupina, plesnim pedagozima, koreografima i plesačima koji će putem ZOOM aplikacije biti održan 19. i 26. 9. 2020. pod vodstvom baletne umjetnice Vlaste Rittig. Prijave su otvorene za sve zainteresirane do 17. 9. 2020.

OPIS SEMINARA
Povijest plesa kroz „život plesa“ u njenom povijesnom razvoju, doživljena kao kretanje vječitog kretanja po beskonačnosti, sagledana kao magistra vitae, svakako je jedno veliko putovanje puno izazova s razlogom. Razlog proučavanja „života sa plesom“ nije samo vrijeme kroz vrijeme nego i buđenje svakog početka početaka, a sa zadatkom ispunjavanja i oblikovanja određenog prostora u stvaranju  životnog ciklusa. I konačno, kako „živjeti ples“ sada, danas i sutra? Možda uz pomoć i/ili odgovorima na temeljima prošlosti.
Cilj je radionice osvijestiti plesne kulture kao kulture scensko-kazališne tradicije, sa zadatkom
u razumijevanju kako se nekad plesalo i odgovore na pitanja ….tko pleše, kada, gdje, kako i zašto..
Proučavanje povijesti svakako širi naše horizonte, osim znatiželje, širi i opseg našeg iskustva i razvija u nama sposobnost da uočimo vrijednost poznatog i nepoznatog ali isto tako i da učimo prepoznavati i razlikovati imitaciju od inovacije, uz poštovanje, toleranciju i kritički stav.