Nastavljamo s kontinuiranim online edukativnim programima organizacijom novih online seminara-radionica. Ovoga puta pozivamo vas na online seminar-radionicu pod nazivom “Kazališna umjetnost – lutkarstvo” koji će pod vodstvom kazališne i likovne umjetnice multimedije Krune Tarle biti održan od 25. do 27. rujna 2020. U nastavku pročitajte plan i način realizacije te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu. Prijave su otvorene za sve zainteresirane.

Osnovni cilj ovog seminara jest razvijanje svijesti o lutkarstvu kao autohtonoj umjetnosti, naglašavanjem njegove specifičnosti u odnosu na srodne umjetničke grane, prije svega dramsku umjetnost, analizirati složenost mnogobrojnih odnosa, kao i opravdanost svjesnog odabira u svakom segmentu te osvrnuti se na brojne predrasude koje su se uvriježile u ovom mediju.

Seminarom će u svakom od navedenih termina održavanja biti obuhvaćeni svi elementi lutkarstva kao medija te će kroz svaku tematsku jedinicu biti obrađene sljedeće teme:
● izbor i prilagodba teksta
● izbor lutaka (tipologija, tehnologija i estetika)
● abeceda animacije specifična za svaki odabrani slučaj, kako pokretom tako i zvukom
● izrada originalnih lutaka
● scenografija, kostimografija i rekvizita prema potrebi
● sugestije za izbor glazbe ili zvučne kulise
● sugestije za režijska rješenja

Osnovu seminara-radionice čine tri reprezentativna žanra (pjesma, bajka i basna) koji će biti obrađeni kako bi se stekao uvid u njihove specifičnosti.

Seminar će biti održan u 3 dijela tj. tijekom 3 dana (25. – 27. 9. 2020.)
Polaznici seminar prate pasivno uz mogućnost aktivnog (audio/video) uključivanja za pitanja, razgovor i diskusiju.
Kroz trodnevni program sudionike će voditi umjetnica Kruna Tarle te moderatorica webinara Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a
Sudionici seminar prate uživo putem ZOOM aplikacije, a seminar će sadržajno obuhvatiti: teorijski dio (prezentaciju, izlaganje, demonstraciju) te prikaz praktičnoga rada (izrada lutaka ili vježbanje animacije).
Po završetku programa svi sudionici dobit će potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi.

Online seminar bit će realiziran putem ZOOM aplikacije (ZOOM webinar). Na seminar se mogu prijaviti svi zainteresirani putem prijavnog obrasca – „webinar registration“ klikom na poveznicu: https://bit.ly/35aP4sG najkasnije do 23. rujna 2020.