S velikim veseljem javljamo da je instalacija Profesor Baltazar i Spomenik nevidljivom građaninuiranskog umjetnika sa švedskom adresom Behzada Khosravija Noorija pronašla svoj trajni dom.

Među vrlo zanimljivim prijedlozima, žiri u sastavu:  Behzad Khosravi Noori, umjetnik; Ana Kovačić i Lea Vene, kustosice izložbe; te Ivana Andabaka, ravnateljica HDLU-a, se u konačnici odlučio za Osnovnu školu Ivana Gundulića u Zagrebu.

U Baltazargradu profesor Baltazar s lakoćom stvara prijateljstva i rješava najizazovnije probleme uz pomoć svoje mašte, odlučnosti i nimalo manje važnog: svog magičnog stroja. U ovoj su crtanoj tv-seriji neobične radnje, ilustriranoj jarkim bojama i naivnim psihodeličnim oblicima uživala djeca iz cijeloga svijeta.

Behzad Khosravi Noori uzima ovaj transnacionalni dječji program nastao u studiju Zagreb filma u periodu 1967.-1978. godine kao početnu točku za ružičasto-žutu instalaciju u obliku penjalice načinjene od metalne strukture koja podsjeća na skelu s toboganom i s druge strane ekstenzivno istraživanje o stvaranju animirane serije.

Projekt Profesor Baltazar i Spomenik nevidljivom građaninu do sada je u obliku samostalne izložbe pokazan u nekoliko švedskih gradova (Stockholm, Malmö i Kalmar) te na Art Encounters Bijenalu u Temišvaru, a završna postaja je bila samostalna izložba u srpnju i kolovozu 2020. u Domu HDLU.