Utorak, 6.10.  u 17.00h
projekcija filma
Dubrovnik – zidine naših prošlosti

Četvrtak, 8.10. u 16.00h
promocija kataloga
Fedor Vučemilović –
Otvoreni fotografski koncepti

Galerija Prsten
Dom HDLU

Ususret zadnjem tjednu održavanja izložbe Fedora Vučemilovića – Otvoreni fotografski koncepti, pridržavajući se svih mjera preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, osmislili smo još dva dodatna programa.
U utorak, 6. listopada 2020. s početkom u 17.00 sati u Galeriji Prsten, Doma hrvatskih likovnih umjetnika održat će se projekcija filma ”Dubrovnik – zidine naših prošlosti”. Film je nastao u režiji Antonie Dubravke Carnerud, dok je direktor fotografije Fedora Vučemilovića.

U četvrtak, 8. listopada 2020. s početkom u 16.00 sati u Galeriji Prsten, održati će se promocija kataloga Fedora Vučemilovića istoimene izložbe Otvoreni fotografski koncepti. Promociji će nazočiti autor izložbe te autorica dizajna kataloga Renata Kovačić.

Više o filmu:
Dubrovnik – zidine naših prošlosti

U listopadu 1991. pobuđen je međunarodni interes tijekom duge opsade jugoslavenske vojske srednjovjekovnog grada Dubrovnika. Međutim, nakon što je neprijatelj bio prisiljen povući se, grad je nestao iza zida ravnodušnosti.

Iako je Antonia D. Carnerud provela polovicu života u inozemstvu, njezini obiteljski korjeni su u selu sjeverno od Dubrovnika. Najbliža rodbina joj još uvijek živi u ili oko ovoga ratom pogođenog grada. U ljeto 1993. otputovala je u Dubrovnik s filmskom ekipom kako bi saznala što se dogodilo s njezinom obitelji i kako je rat na nju samu utjecao iako ga je doživjela izdaleka.

Stoga film nije samo portret grada i ljudi tijekom rata, već je i putovanje Europom našeg vremena, sa svojim sve upornijim pitanjima o identitetu i otuđenju – kao i duboko osobnim povratkom kući. Ili, kako ona sama kaže: „ Moj brat Mario i ja… Razvod naših roditelja nas je rastavio, a drugi razvod, europski, ponovo nas je spojio.“

Žanr: Dokumentarni film
Tranjanje: 60min
Film Antonie Dubravke Carnerud
Direktor fotografije: Fedor Vučemilović