KIC / Galerija na katu i Queer Zagreb sezona predstavljaju izložbu Trans Balkan
U petak, 23. 10. u 17 h, na dan otvorenja izložbe, održat će se i okrugli stol / razgovor na temu transeksualnosti kao nadahnuća. Otvaranje izložbe je u 19h.

Trans Balkan dokumentaristički je projekt u fotografsko literalnoj formi koji se bavi transrodnom zajednicom balkanske regije – jugoistočnog dijela Europe.
Nakon zanimljivih kraćih foto eseja koji su se bavili estetkim i društvenim fenomenima na margini društva, Aleksandar Crnogorac kreće s projektom dužeg trajanja kojim putuje u sve dijelove regije kako bi upoznao, intervjuirao i fotografirao pojedince različite dobi, nacionalnosti, religije, socijalne i obrazovne pozadine te najvažnije, raznih stupnjava osobne tranzicije. Tako nastale fotografije i  kratki iskazi fotografiranih prezentirani su u dokumentarističkoj formi  koja je do sada sakupila portrete i kratke priče osoba iz Srbije, Kosova, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Rumunjske, Albanije, Grčke i Turske.

Ponajviše naglašavajući osobno iskustvo pojedinaca, izložba Trans Balkan poziva publiku na upoznavanje trans zajednice. Cilj projekta je povećati vidljivost transrodne zajednice Balkana potičući širu publiku na dublje razumijevanje ove manjine. Izložba donosi tridesetak dokumentarnih fotografija transrodnih osoba s područja Balkana, a koje kontekstualiziraju njihove osobne priče, i probleme, ali i preispituju izazove s kojima se ta zajednica suočava.
Uz fotografije predstavljeni su i biografske crtice osoba te citati i dijelovi razgovora koji promatrača izravno suočavaju s osobnom stranom transrodnosti.
Izložba je premijeru imala u Beogradu, a do sada je gostovala u Novom Sadu,  Zagrebu, Skopju, Prištini, Sofiji, Sarajevu, Tuzli, Podgorici, Tirani, Rimu i Oslu.

Izožba je projekt KIC / Galerija na katu i Queer sezone, a moguće ju je  vidjeti od 23. 10. do 11. 11. 2020., kustos je Emil Matešić.

Izložbu je podržala zaklada Solidarna kroz program Kultura u zajedici.

U petak, 23. 10. u 17 h, na dan otvorenja izložbe, održat će se i okrugli stol / razgovor na temu transeksualnosti kao nadahnuća.

Aleksandar Crnogorac (1979. Beč) 
Djetinjstvo  provodi u Švicarskoj, a daljnje obrazovanje nastavlja u SAD, University of Southern Califorornia i na King’s College u Londonu gdje i diplomira iz politoloških znanosti. Fotografiju je specijalizirao na SPEOS, u Parizu.
Tijekom godina rada u fotografskom mediju sakupio je značajan opus u komercijalnoj, portretnoj i modnoj fotografiji.
Fotografija je za njega produžetak i trag u materijalnome njegovih interesa i znanja koja je stekao i stječe tijekom mnogih putovanja. Svojevrsni fotografski eseji govore o osobi koja je zaljubljena u život i njegove različitosti s posebnim fokusom na manjinske grupe i njihove sudbinske usude. Bavi se dužim autorskim dokumentarnim projektima u različitim kulturnim i političkim strukturama u kojim pronalazi zajedničku temu prateći je kroz duži period vremena.
Živi u Beogradu.

Više na linku.