Osmo izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK ove godine stiže na male ekrane i monitore. Zbog dobro poznatih okolnosti, organizatori Hrvatsko društvo skladatelja i njegova stručna služba ZAMP, promijenili su  format događanja. Od ponedjeljka 23. do petka 27. studenog od 11 do 13 sati, svatko će, bez prethodne prijave i potpuno besplatno, moći pratiti bogat i zanimljiv program konferencije na YouTube kanalu HDS ZAMPa.

MAKK će i ove godine ugostiti brojne domaće, regionalne i strane zvijezde te ponuditi super aktualan izbor panel diskusija, intervjua i video priča. U najneizvjesnijem trenutku za kreativce u novijoj povijesti, konferencija stavlja u fokus stanje kulturne i kreativne industrije, ali i izazove, prilike i načine na koje se najuspješniji odupiru i stvaraju dalje, drukčije i za neku novu publiku.

Na veliko zadovoljstvo organizatora, ovogodišnju će konferenciju otvoriti Björn Ulvaeus, legendarni glazbenik, osnivač i ko-autor hitova ABBA-e te odnedavno predsjednik krovne svjetske udruge društava autora i skladatelja, CISAC. U mini intervjuu predstavit će aktualni trenutak svjetske kreativne zajednice te vlastitu misiju u borbi za bolji položaj autora, pogotovo u digitalnom okruženju.

Prvi dan MAKK-a donosi dinamičnu raspravu o krizi glazbenog poslovanja u 2020., pod nazivom „Jesmo li preživjeli 2020. i kako ćemo 2021.?“. O problemima domaće i svjetske kulturne i kreativne industrije, s posebnim naglaskom na glazbu, govorit će ministrica kulture, Nina Obuljen-Koržinek, proslavljena pijanistica Martina Filjak i legendarni „prljavac“ Jasenko Houra, zatim Danko Stefanović, direktor RTL Musica te predstavnici glazbeničkih institucija, Mladen Tarbuk, predsjednik HDS-a i Mirela Priselac Remi, glazbenica i članica Glavnog odbora Hrvatske glazbene unije koja okuplja izvođače, posebno pogođene korona-krizom.

Istoga dana gledatelji MAKK-a imat će priliku saznati i najvažnije promjene koje hrvatskim kreativcima i javnosti predviđa novi prijedlog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima –  kroz razgovor s vrhunskim autoritetom na tu temu, dekanom Pravnog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. Igorom Glihom.

Drugi dan MAKK-a predstavlja dvoje beskompromisnih glazbenih umjetnika koji u punom smislu riječi žive svoju glazbu: britanska kantautorica i pjevačica, Skye Edwards, ispričat će priču o svom bendu Morcheeba i približiti život velike zvijezde na turneji, ali i u 2020. godini kada su jedini nastupi oni pred kućnom publikom. Brano Jakubović, glavni autor Dubioza Kolektiva otkrit će svoje viđenje pozadine globalnog uspjeha tog multi-nacionalnog banda te kakav je osjećaj pozornice Glastonburyja i najvećih festivala zamijeniti dnevnim sobama i web kamerama Dubiozina popularnog online „Karantin Showa“.

U panel diskusiji trećeg dana MAKK-a pod nazivom „Streamovit put do uspjeha“, razmišljanja o digitalnom svijetu koji se sve više vrti oko streamova i shareova predstavit će pop autorica i pjevača Lana Jurčević koja je ove godine otvorila međunarodno poglavlje u karijeri kao LaLana, agilni promotor i publisher Zvone Pušić (YEM.) koji zastupa sve širi popis nadolazećih glazbenih nada domaće i regionalne scene, Dario Draštata (izvršni direktor Dallas Records / predsjednik RUNDA – IMPALAe) te glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec.

Četvrtak 26.11. rezerviran je za još jedan senzacionalan intervju: riječki glazbenik Damir Urban, autor i pjevač koji uspješno stvara osobnu, a opet široko uspješnu glazbu, mijenjajući pritom suradnike i pozornice – od koncertnih dvorana sa Zagrebačkom filharmonijom do autobusa koji pjesmom tješi i hrabri Riječane. Koliko se globalna pandemija odrazila na njegovu kreativnu svakodnevicu, kako živi i stvara online te zašto su za velike stvari nekad dovoljni tek „jedan kremen i jedna iskra“ – Urban je uvijek inspirativan!

Ovogodišnje online izdanje konferencije zaključit će u velikom stilu neke od najvećih regionalnih zvijezda: Husein Hasanefendić Hus, Dino Merlin i Momčilo Bajagić Bajaga u panelu pod nazivom „Glazba preko granica, stoljeća i država“ pričat će kako postati, ostati i trajati desetljećima na tržištu koje još uvijek mnogo toga razdvaja, ali i spaja. Koje su prednosti, a koji nedostaci duge glazbene karijere u digitalnom vremenu, što je zajedničko publici u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji te koji su njihovi recepti za dugotrajan uspjeh, doznat ćemo posljednjeg dana 8. MAKK-a, u petak, 27. studenoga.

Ali neće se samo pričati, brojati i analizirati: MAKK je uvijek i prilika da se čuju najzanimljiviji autorski glasovi novijih generacija. Svaki od pet dana ugostit će jednog mladog umjetnika i/li njegov bend: predstavljaju se Irena Žilić, Nika Turković, Pocket Palma, Z++ i Matija Cvek. Oni će za ovu priliku izvesti svoje najzapaženije pjesme u potpuno novim, autorski kreativnim aranžmanima.

Sve aktualnosti i raspored 8. online MAKK-a možete pronaći na www.makk.hr te na Facebook i Twitter kanalima konferencije.