Zagrebačko kazalište mladih započinje sutra u srijedu, 02. prosinca 2020, s online prikazivanjem nagrađenih dramskih tekstova u ciklusu: ‘DRŽIĆ U ZKM-u’
Riječ je dramama nagrađenim Nagradom Marin Držić za 2019, koje u izvedbi glumaca ZKM-a ovaj put možete pogledati režirane u scenskoj režiji i u video formatu – na facebook stranici ZKM-a.

Ciklus  DRŽIĆ U ZKM-u otvaramo s prvonagrađenim tekstom Dine Pešuta „Granatiranje“ u scenskoj režiji i adaptaciji Tamare Damjanović.
Autor videa: Lovro Mrđen
Glazba: Stanko Kovačić, Katarina Ranković
Glume: Adrian Pezdirc, Frano Mašković i Hrvojka Begović

Tijekom prosinca ZKM će nastaviti s online prikazivanjem ‘DRŽIĆ U ZKM-u’ kada ćete moći pogledati i režije drugonagrađenih dramskih tekstova: „Međimurski lepi dečko“ Mateje Posedi i dramu „Dječak“ Davora Špišića.

Nagradu za dramsko djelo ‘Marin Držić’ Ministarstvo kulture dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva. Nagrada se dodjeljuje od 1991.

Obrazloženje stručnog povjerenstva za 1. Nagradu – Dino Pešut: GRANATIRANJE
Granatiranje je ispovjedna, poetska, postdramska metadrama koja zasigurno spada u sam vrh ne samo hrvatske nego i europske suvremene produkcije. Kroz tekst pratimo dvije paralelne ispovjedne priče o ljubavnoj žudnji i strasti, o iluzijama i snovima, o potrazi za smislom u kontekstu svijeta i prostora gdje je rat postao fetiš senzacija i neminovna ljudska potreba za autodestrukcijom. Priča se razvija kao “ sitna balkanska verzija filma “Call me by your name”, kako to ispisuje jedno od lica, pisac koji se metatekstualnom poemom poigrava svojim motivima za pisanje ovog teksta. Piščev monolog o ratu i njegovim posljedicama jedan je od najlucidnijih, najintimnijih i najoriginalnijih kuteva gledanja na tu temu u suvremenoj dramskoj literaturi. Temu borbe protiv smrti i besmislenosti rata, njegovih posljedica vidljivih u fasadama koje se obnavljaju i ljudima koje nitko ne obnavlja, pisac završava konačnim susretom lica koja svojom malom ljubavnom pričom ostavljaju zalog za neko njihovo intimno sretnije sutra.