Umjetničko djelo Danijela Žeželja na plakatu na pročelju zgrade tvrtke CROZ

službeno predstavljanje: 21. prosinca 2020. godine u 11 h, Lastovska ulica 23

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) i tvrtka CROZ, prije nekoliko godina pokrenuli su projekt u kojem umjetnici sudjeluju u osmišljavanju likovnog rješenja koje će se predstaviti na pročelju zgrade tvrtke CROZ u zagrebačkom kvartu Savica.

CROZ se na ovaj način želi uključiti u lokalna, kvartovska zbivanja, povezujući globalne društvene teme i suvremenu informatičku tehnologiju kroz umjetnički izričaj. CROZ je informatička tvrtka koja okuplja preko 200 vrhunskih inženjera i IT stručnjaka specijaliziranih za izgradnju velikih i kompleksnih IT sustava. S preko 500 projekata provedenih diljem svijeta i brojnim priznanjima za svoj rad, CROZ naglasak stavlja na konzistentan razvoj svojih zaposlenika i partnerski odnos s klijentima.

Nakon otvorenog natječaja na temu „Ostanimo zajedno“ za članove HDLU-a, stručni tim u sastavu: dopredsjednik HDLU-a Josip Zanki, predsjednik Uprave tvrtke CROZ Vjekoslav Jadrešić i umjetnik Lav Paripović, čiji je rad odabran na prošlom natječaju, odabrali su rad „Zajedno“ umjetnika Danijela Žeželja.

Odabrano umjetničko djelo postavit će se na plakatu dimenzije 12 x 4.80 m  na pročelju zgrade CROZ-a, a gdje će biti izloženo 6 mjeseci, od prosinca 2020. do lipnja 2021. godine. Tvrtka CROZ nalazi se u Lastovskoj ulici, a plakat je vidljiv s petlje Avenije Marina Držića i Slavonske avenije u Zagrebu. Predstavljanje plakata održat će se u ponedjeljak, 21. prosinca u 11 h u Lastovskoj ulici 23 u Zagrebu.

Danijel Žeželj autor je grafičkih novela, slikar, animator i ilustrator. Stripove je objavljivao je u Europi, Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi, Aziji i Africi. Objavljivao je u časopisima i s izdavačima Marvel Comics, DC Comics/Vertigo, Dark Horse, Image, Heavy Metal, The New York Times, Harper’s Magazine, San Francisco Guardian, Dargaud, Glénat, Grifo Edizioni, Eris Edizioni, itd. Autor je dvadeset i pet strip albuma i šest animiranih filmova. Od 1997. ostvario je niz multimedijskih projekata koji povezuju slikanje i glazbu uživo u jedinstvenu narativnu formu. Projekti su izvođeni u Europi i SAD-u. Jedan je od osnivača umjetničke radionice Petikat.

Umjetnički rad  „Zajedno“ predstavlja reakciju na događanja 2020. godine kao i izraženu viziju za toplinom i zajedništvom koji imaju potencijal izaći iz situacija označenih strahom i krizom. Godina 2020. obilježena je krizama, nakon prvog vala pandemije te potresa, drugi val je u punoj snazi. S novim ograničenjima promijenjeni su parametri svakodnevnice i većini građana život je postao složeniji i teži. Ali ekonomska i društvena kriza može se shvatiti i kao kušnja strpljenja, solidarnosti i empatije. Odabran rad „Zajedno“ pozitivna je reakcija na trenutno stanje i poruka optimizma, međusobnog pomaganja, održavanja veza i prijateljstava unatoč i usprkos okolnostima. Simbolika slike je direktna, niz stiliziranih ruku crtanih različitim stilovima, među kojima su i dječji crtež i ruka robota, predstavlja različitosti koje bi trebale biti poveznica i motiv međusobnog pomaganja i suradnje.