Povodom sedamdesete godišnjice od osnutka ULUPUH-a, ULUPUH pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH dodjeljuje Nagradu ULUPUH-a za životno djelo, Nagradu za najbolji izložbeni i izdavački projekt u 2020. godini te Nagradu za najboljeg mladog umjetnika.

Umjetnički savjet ULUPUH-a je odlučio, a Upravni odbor ULUPUH-a potvrdio kako slijedi:
– Nagrada za životno djelo : Lazer Rok Lumezi
– Nagrada za najbolji izložbeni projekt : 55. zagrebački salon primijenjene umjetnosti i dizajn – Puls trenutka ili što vas pokreće
– Nagrada za najbolji izdavački projekt : Feđa Gavrilović: Ivan Posavec — Zemljaci
– Nagrada za najboljeg mladog umjetnika : Nika Šimičić

ULUPUH-ovo priznanje za poseban doprinos ugledu Udruge ove će se godine uručiti Maši Štrbac, Danijeli Pičuljan i Višnji Slavica Gabout, a počasnim članom proglasit će se Silvija Šesto i Petar Prelog.

Svečana dodjela nagrada i priznanja održat će se u Muzeju za umjetnost i obrt uz laureate i strogo ograničen broj uzvanika. Prijenos uživo možete pratiti putem društvenih mreža:  Facebook:@ULUPUH s početkom u 17 sati.

Obrazloženja nagrada:
Nagrada ULUPUH-a za životno djelo

Lazer Rok Lumezi dobitnik je ovogodišnje nagrade za životno djelo.

Lazer Lumezi, rođen je 2. veljače 1945. u Skadru.

Lumezi je istaknuti umjetnik na području primijenjene umjetnosti i kiparstva malih formi, jedan od vodećih umjetnika u izradi umjetničkog nakita. Član je hrvatskih umjetničkih i strukovnih udruženja – ULUPUH, HZSU, HDLU i Matice hrvatske, imao je više od 30 samostalnih i 60 skupnih izložaba nakita, te je dugi niz godina surađivao s „Viteškom Sinjskom Alkom“. Godine 1996. osnovao je „Otvoreni atelier Lumezi“ i Umjetničku organizaciju „Majstorska školica“. Iz toga rada proistekla je jedna vrlo važna sastavnica njegove ostavštine: osigurao je kontinuitet znanja kojeg nema u udžbenicima, kontinuitet memorije. Prenosi svoja tehnološka znanja mnogim domaćim i stranim polaznicima, obrtnicima i umjetnicima, podučavajući ih starim ali i modernim tehnikama oblikovanja nakita. U „Otvorenom atelieru Lumezi“ organizirao je brojne izložbe nakita, pružajući mladima priliku za afirmaciju. Ukupno je imao do danas 135 đaka i suradnika. Svojim umjetničkim radom stvorio je razvojnu platformu za neočekivane inovativne putove suvremenog oblikovanja  plemenitih kovina gdje se i u minijaturnoj formi postižu učinci monumentalnog. Živi i radi u Zagrebu.

Nagrada za najbolji izložbeni projekt u 2020. godini

  1. zagrebački salon primijenjene umjetnosti i dizajn – Puls trenutka ili što vas pokreće

Iva Körbler, autorica koncepcije, autorica likovnog postava, kustosica i selektorica izložbe
Ivana Bakal, ravnateljica salona
Antonio Dolić, autor vizualnog identiteta izložbe

Zagrebački salon ugledna je nacionalna izložba suvremenog stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture, s dugom, 50-godišnjom tradicijom. Ovogodišnje, 55. izdanje ove manifestacije realiziralo se u organizaciji ULUPUH-a i pod vodstvom Ivane Bakal, ravnateljice Salona, a posvećeno je primijenjenim umjetnostima i dizajnu. Središnja tema ovogodišnjeg Salona posvećenog primijenjenim umjetnostima i dizajnu bila je propitivanje vlastitog stvaralaštva koju je osmislila autorica i kustosica ovogodišnjeg salona Iva Körbler. Kustosica je svojom koncepcijom željela da se umjetnici vrate ishodištima vlastita umjetničkog stvaranja, onomu što ih pokreće, onomu radi čega su se uopće odlučili profesionalno baviti umjetnošću. Drugim riječima, željela je pronaći odgovore na pitanje zašto su se uopće počeli baviti umjetnošću / odlučili se za taj poziv / zašto misle da su upravo njihova djela potrebna našem okruženju / društvu. Na natječaj za sudjelovanje na Salonu prijavilo se 247 autora i grupa autora te čak 503 rada. Šesteročlani žiri odabrao je 133 autora i grupa autora te 250 radova, uz pedesetak pozvanih autora.

Organizator: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti
Partneri: Tehnički muzej Nikola Tesla, Hala V Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Muzej Mimara
Sponzori: Igepa Plana d.o.o., Printera Grupa d.o.o., Arskopija d.o.o.
Izložba 55. zagrebačkog salona financijski je realizirana uz potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Nagrada za najbolji izdavački projekt u 2020. godini

Feđa Gavrilović: Ivan Posavec — Zemljaci

Autor: Feđa Gavrilović
Autor fotografija: Ivan Posavec
Urednica: Patricia Počanić
Grafičko oblikovanje i obrada fotografija: Kuna zlatica
Izdavač: ULUPUH

Knjiga Ivan Posavec — Zemljaci, autora Feđe Gavrilovića, temelji se na višegodišnjem istraživanju, ali i brojnim zajedničkim projektima koje su autor knjige i ovaj istaknuti hrvatski fotograf tijekom godina zajednički ostvarili. Ovo izdanje donosi novo čitanje i analizu do sada poznatih ciklusa i djela u opusu Ivana Posavca, dok s druge strane problematizira cikluse koji do sada nisu bili predmetom istraživanja. Feđa Gavrilović u tekstu ovog izdanja podijeljenom u četiri poglavlja: Dužica, Polet, Dan državnosti i Dužica, ponovno usporedno predstavlja važne trenutke iz životopisa autora od kraja 1970-ih (kada se počinje baviti fotografijom) pa sve do danas, iz povijesti fotografije i likovne umjetnosti, analizira i interpretira cikluse, serije, pojedina djela umjetnika, kao i tehnike, procese i postupke nastanka tih djela. Knjiga je bogato vizualno opremljena s više od 250 fotografija u izboru Ivana Posavca i Feđe Gavrilovića. Izdanje je uredila Patricia Počanić, a grafičko oblikovanje i obradu fotografija potpisuje nezavisni dizajnerski studio Kuna zlatica.

Knjiga je objavljena uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba.

Nagrada za najboljeg mladog umjetnika

Nika Šimičić dobitnica je ULUPUH-ove nagrade za najboljeg mladog autora.

Nika Šimičić rođena u Zagreba, 1988. godine magistra je povijesti umjetnosti te ukrajinskog jezika i književnosti (Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, 2014.). Nakon završetka studija nastavlja neformalno obrazovanje u području vizualnih umjetnosti, poduzetništva, EU fondova i upravljanja kulturnom baštinom. Bavi se akademskim pisanjem i istraživanjem, prevođenjem i dizajnom. Radila je u ULUPUH – u kao kustos-koordinator, a od 2017. godine radi kao voditeljica galerija Bačva i Karas u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU). Članica je Društva povjesničara umjetnosti (DPUH) te ULUPUH-ove Studijske sekcije. Kustosica je 35. salona mladih – Millennial (Dom HDLU, 21.10.-3.1.2021.)

Priznanja

ULUPUH-ovo priznanje za poseban doprinos ugledu Udruge ove će se godine uručiti Maši Štrbac, povjesničarki umjetnosti i dugogodišnjoj voditeljici Galerije ULUPUH, zbog jedinstvenog rada i zalaganja tijekom vođenja izložbenih djelatnosti ULUPUH-a od 2004. do 2019. godine; Danijeli Pičuljan, samostalnoj umjetnici keramičarki zbog iznimnog angažmana u ULUPUH-u i prijema u međunarodnu Akademiju keramike u Ženevi; Višnji Slavica Gabout, povjesničarki umjetnosti i likovnoj kritičarki, zbog osobitog doprinosa ULUPUH-u i prijema u međunarodnu Akademiju keramike u Ženevi.

Počasni članovi ULUPUH-a
Silvija Šesto, hrvatska književnica
Petar Prelog, povjesničar umjetnosti, viši znanstveni suradnik u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu