ZADOVOLJSTVO NAM JE POZVATI VAS NA IZLOŽBU

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  _ _

DENIS BUTORAC
POSLANICA
SALON GALIĆ
Marmontova 3, Split
16.02. – 27. 02. 2021.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  _ _

Zbog epidemioloških mjera službeno otvorenje neće se održati, a galerija će biti otvorena za javnost od utorka 16. veljače u 19:00 sati.  Ulaz je slobodan.

Izložba ”Poslanica” zagrebačkog fotografa Denisa Butorca druga je u nizu ovogodišnjih izložbi kojima HULU-Split u Salonu Galić predstavlja mlade autore/ice na početku umjetničke karijere. U svom umjetničkom radu Butorac fotografiju koristi kao medij kojim najčešće istražuje teme poput identiteta, obitelji i tradicije, čime gradi vlastite narativne serije u kojima spaja dokumentarni i konceptualni rad.

U brojnim intervjuima o radu Poslanica, koji je ujedno i njegovi diplomski rad s kojim je 2019. godine osvojio i Nagradu Marina Viculin udruge Organ vida, Denis Butorac naglašava važnost vlastitog djetinjstva i uvjeta odrastanja za umjetnički rad. U tim razgovorima poput lajtmotiva ponavljaju se pojmovi religije, patrijarhalne obitelji i oca, male sredine i Domovinskog rata u čijim se okvirima nije uspio prepoznati. U već spomenutom asocijativnom dijelu izložbe on neutralizira i/li negira sadržaj očevih ratnih memorabilija. Fotografije iz rata okrenute na poleđinu te topovske čahure i projektili snimljeni ujednačenim multipliciranjem postaju objekti lišeni aure koju imaju za njegovog oca. Oni su samo simboli rata koji autor nije proživio, no koji je do određene mjere uvjetovao njegov odgoj i time ostavio trag na njegovom životu.  

Kustosica projekta je Dunja Nekić.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  _ _

Denis Butorac rođen je 1992. Diplomirao je na Katedri za Fotografiju pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Osim Dekanove i dviju Rektorovih nagrada, dobitnik je novčane potpore i nagrade Marina Viculin koja se dodjeljuje kao priznanje za rad umjetnika s izvanrednim postignućima u području hrvatske fotografije. U rujnu 2018. godine predstavio se prvom samostalnom izložbom Homesick, u sklopu 10. izdanja međunarodnog festivala fotografije Organ Vida. Izlago je na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

U svom umjetničkom radu, fotografiju koristi kao medij kojim najčešće istražuje teme poput identiteta, obitelji i tradicije, čime gradi vlastite narativne serije u kojima spaja dokumentarni i konceptualni rad.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  _ _