LUKA KEDŽO
TKO TU ŽIVI DVA
Galerija Karas
2. – 14.3.2021.

U utorak, 2.3.2021. u 19.00 sati u Galeriji Karas (Ulica kralja Zvonimira 58)  izlagačku sezonu Galerije započinjemo izložbom LUKA KEDŽO: TKO TU ŽIVI DVA. Pristupajući procesu i postavu arhivski, reciklažno i reinterpretativno, Kedžo u svojim umreženim skulpturama stvara hibride postinternetskog doba.

Nika Šimičić u predgovoru izložbi navodi: „Projekt se bazira na slojevitoj prostornoj instalaciji – svojevrsnom arhivu odbačenih predmeta, pronađenih u neposrednoj umjetnikovoj okolini, u kompleksu bivšeg tvorničkog kompleksa Paromlin. Ti predmeti sami po sebi imaju svoju povijest i memoriju. Ipak, transmutacijom, izmještanjem iz izvornog konteksta te reinterpretacijom, oni dobivaju novi život, redefiniraju svoje značenje, i postaju hibridna scenografija – intiman, poetičan prostorni imaginarij nekog neimenovanog stanara. U tom smislu, upravo prostor Galerije Karas, koja svojim izgledom i rasporedom prostorija podsjeća upravo na omanji stambeni prostor nekog imaginarnog stanara, idealan je za prezentaciju ovakvog tipa rada.

Sakupljačka praksa i ideja reciklaže snažno progovaraju o svijesti autora o ograničenosti resursa kojima raspolažemo te o načinu na koji njima raspolažemo. Aktualna je to i važna tematika, što je svojstveno umjetničkom angažmanu cijele generacije umjetnika, a potiče promatrača na  promišljanje stanja našeg okoliša te naše pozicije i uloge unutar njega. Pritom autor zauzima poziciju iz koje svaka materija u sebi sadrži potencijal za preobrazbu – potencijal novog života.“

PREDGOVOR

Luka Kedžo (1986., Dubrovnik) je diplomirao 2011. godine na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu studij Snimanja, a 2014. godine je magistrirao na istoj akademiji studij Fotografije. Dobitnik je nagrade za najboljeg mladog autora na 46. Zagrebačkom salonu (2011.), Franco Jesurun nagrade na Trieste Contemporanea, Trst (2015.), te grand Prixa 33. Salona mladih u Zagrebu (2016.) Od 2010. godine izlaže na skupnim izložbama,a ovo mu je peto samostalno predstavljanje.

Izložba će biti otvorena uz pridržavanje svih mjera preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, a možete ju pogledati u periodu od 2.3. do 14.3.2021.