Zagrebačko kazalište mladih najavljuje premijeru: Knjiga o ljetu, Tove Jansson, u režiji Nađe Perišić, dramatizaciji Nađe Perišić i Ivane Vuković u subotu, 27. ožujka 2021.
Nova predstava ZKM-ovog Projekta Inkubator.

Uloge: Baka: Nataša Dorčić /Sophia: Nika Barišić / Jana Slamnig /Otac: Nikša Butijer

Autorski tim:

Scenografija: Jasmin Telalović /Kostimografija: Barbara Prpić /Skladatelj: Viktor Slamnig /Scenski pokret: Dina Ekštajn
Oblikovatelj svjetla: Saša Bogojević /Oblikovatelj zvuka: Miroslav Piškulić
Videoprojekcije: Dalibor Barić (autor je nominiran za ovogodišnjeg Oscara u kategoriji najboljeg dugometražnog animiranog filma) 
Ilustracije plakata i knjižice: Pjer i Mara Meničanin
Asistent redateljice: Nikša Butijer /Asistent redateljice: Patrik Sečen /Jezična savjetnica: Ines Carović

Više o iznimno značajnoj skandinavskoj autorici Tove Jansson

Knjiga o ljetu Tove Jansson  (1914. – 2001.) ubraja se u klasična djela skandinavske književnosti, ponekad u dječje klasike, a ponekad u “prave” klasike za odrasle. Knjiga o ljetu nastaje u autoričinim zrelim godinama, neposredno nakon smrti njezine majke. U dvadest i dvije kraće priče, ili poglavlja, odvijaju se ljeta na malom otoku u finskom zaljevu, djevojčice Sophije, njenog oca i njezine bake. Sophia i baka su poput dvije antiheroine klasične literature za djecu – nema avantura od kojih staje dah, nema čudovišta koja treba savladati, ali postoji niz svakodnevnih situacija, rituala i razgovora koji pokazuju da je život sam avantura koju treba preživjeti, i da nas otoci mogu štošta o tome naučiti.

Ivana Vuković, dramaturginja: Tove Jansson finska je autorica i umjetnica čiji je književni i likovni rad obilježio skandinavsku ali i svjetsku kulturu prošlog stoljeća. Slavu je stekla svojom svjetski poznatom serijom knjiga o dobroćudnim trolovima Moominijima koji dane provode u neobičnim avanturama punim čarolija. Takvim nam se čini i sam život Tove Jansson koja je velik dio života provela na osamljenom otočiću usred finskog zaljeva. Na jedan takav otočić smjestila je i radnju svog romana Knjiga o ljetu. U njemu je taj otočić sve samo ne malen. On je poprište svakodnevnih avantura, igara i rituala djevojčice Sophije i njene bake koje otok istražuju, koje o otoku brinu, na kojem se grade nove Venecije, pristaju brodovi s varalicama i preživljavaju strašne oluje. Sophija i baka, promatrajući mahovinu i ptice te provodeći dane u skladu s morem i otokom, raspravljaju o životu i smrti, bogu i vragu, toleranciji i praznovjerju. Na otoku je s njima i Sophijin tata, konstantno prisutan ali ipak odvojen u svoj svijet posla i obaveza. Knjiga o ljetu priča je o dvije anti-junakinje, koje naoko ne proživljavaju veliko putovanje nakon kojeg slijedi promjena, ali koje svaki dan smišljaju novu igru i prolaze drugačije putovanje na kojem obje nauče malo više same o sebi i jedna o drugoj. U tim igrama i putovanjima ne zaboravlja se na važnost osluškivanja prirode, šuma mora i leta ptica koji postaju putokazima za život.

U kontekstu današnjeg vremena, Knjiga o ljetu postaje i prekrasan podsjetnik na duga, dječja, razigrana ljeta i velike dječje brige, kojima ne smijemo pristupiti olako već, po uzoru na baku, posvetiti im svoju pažnju i vrijeme”.

O ZKM-ovu Projektu Inkubator

Zagrebačko kazalište mladih u Hrvatskoj je kao i u široj regiji najčešće prepoznato kao kazalište specifične estetike koju, uz neprekidno propitivanje suvremenosti, sasvim sigurno izgrađuje i posebna umjetnička etika unutar glumačkog ansambla. Riječ je o umjetnicima „za koje se i iz kojih se“ promišlja repertoarna politika kazališta, a onda i hrabrim izvođačima koji svojim individualnim doprinosom kao i toliko hvaljenom suigrom zapravo donose prepoznatljiv i na svaki način jedinstven element izvedbe.

U tom je smislu i jedno od programskih usmjerenja ovog kazališta nazvano Projekt Inkubator, osmišljeno kao kreativni prostor u kojem članovi ansambla u kućnoj i zaštićenoj atmosferi vlastitog kazališta mogu slobodno istraživati i razvijati osobni autorski izraz, koji često izlazi izvan okvira temeljne profesije. Zagrebačko kazalište mladih oduvijek je razvijalo upravo takvu vrstu dijaloga svih dionika procesa nastanka predstave, u kojoj je glumac istovremeno i nositelj izvedbe ali i njezin koautor, a Inkubator je prostor u kojem ta vrsta autorstva dobiva i svoju dodatnu dimenziju.

Ova je platforma do sad predstavljena kroz dvije vrlo uspjele predstave. Prva je Velika bilježnica Agote Kristof u režiji Edvina Liverića, koja je kroz uzbudljivo istraživanje donijela vrlo aktualno i koncentrirano čitanje ovog klasika; a druga je predstava za djecu nastala po tekstu i u režiji Kristijana Ugrine, Zdrav i čist dom, to je baš po mom, kao zaigran, duhovit ali pažljivo promišljen poklon najmlađim gledateljima ovoga kazališta. Iz projekta Inkubator i dalje je na repertoaru ZKM-a i predstava Tri X i ja po tekstu Filipa Nole, a u zajedničkoj režiji Filipa Nole i Arije Rizvić. Sada slijedi Knjiga o ljetu, Tove Jansson, u režiji Nađe Perišić. Sve su predstave svoje autore afirmirale u smislu daljnjeg razvijanja njihovog autorstva izvan glumačkog poziva; na području kazališne režije, dramskog pisanja, žanrovskog istraživanja te istovremeno pokazale svu potencijalnu širinu same programske platforme.