_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  _ _

KRISTINA RISMONDO
Totemi
LOGGIA,
CENTAR ZA KULTURU I CJELOŽIVOTNO OBRAZOVANJE ZLATNA VRATA,
Dioklecijanova 7, Split
29.03. – 14. 04. 2021.

Zbog epidemiološke situacije službeno otvorenje neće se održati, a galerija će biti otvorena za javnost od ponedjeljka 29.ožujka u 19.00 sati.
Ulaz je slobodan.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  _ _

HULU- Split u partnerstvu s Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata nastavlja s programom suvremene umjetnosti u izložbenom prostoru Loggia.  Druga u nizu ovogodišnjih izložbi je projekt ”Totemi” zagrebačke umjetnice Kristine Rismondo.

Kustos izložbe je Vladimir Rismondo.

TOTEMI

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  _ _

”Kristinina rana naslućivanja onoga što će se kasnije nazvati «Totemima» odvijala su se još prije petnaestak godina u domeni crteža. Radilo se tu o stvaranju kreatura poput, recimo, Minotaura, proizašlim iz prilagodbe antičkog i srednjovjekovnog imaginarija, te propuštenim kroz Kristinin specifični crtački nerv. Ta su se nacrtana bića iz generacije u generaciju vlastitog likovnog postojanja preobražavala, međusobno spajala i razdvajala, te u najvećem broju slučajeva bivala antropomorfizirana. Dostigavši određeni stupanj razvoja prešla su najprije u grafički medij, konkretnije linorez, a potom – što je posebno zanimljivo – u slikarstvo. Kristina je, naime, iskoristila grafičke matrice u seriji slika koje su prije točno dvije godine bile predstavljene u zagrebačkoj galeriji «Idealni grad», i to pod naslovom «Kaotični snovi».

(…) «Totemi» zapravo predstavljaju sljedeći korak evolucije bića iz specfične Kristinine osobne mitologije; istu proceduru grafičkog otiskivanja matrica – ali bez naknadnih slikarskih intervencija – autorica je primijenila na vertikalne šivane objekte koji su u proces uveli treću prostornu dimenziju.”

Vladimir Rismondo

KRISTINA RISMONDO

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  _ _

Kristina Rismondo je rođena 1966. godine u Zagrebu gdje je završila Akademiju likovnih umjetnosti na nastavničkom smjeru u klasi prof. Ivice Šiška 1995.  Do sada je izlagala na pet samostalnih i preko dvadeset grupnih izložbi. Živi i radi u Zagrebu.
Podaci o izložbama na stranici: https://kristinarismondo.wixsite.com/portfollio/cv

____