ZADOVOLJSTVO NAM JE POZVATI VAS NA IZLOŽBU

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  _ _

BARBARA MATEJČIĆ I ANA OPALIĆ
KAD ODRASTEM, BIT ĆU BOGATAŠICA
SALON GALIĆ
Marmontova 3, Split
06.04 – 23.04.2021.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  _ _

Zbog epidemiološke situacije službeno otvorenje neće se održati, a galerija će biti otvorena za javnost od utorka 06. travnja u 19:00 sati.  Ulaz je slobodan.

Audio-vizualna izložba Kad odrastem bit ću bogatašica obuhvaća izbor fotografija Ane Opalić koje bilježe unutrašnjost romskih kuća i svjedoče o stambenim uvjetima romske djece. Fotografije su popraćene audio zapisima novinarke Barbare Matejčić  i razgovorima s djecom iz romskih naselja koja govore o svojim željama, ciljevima, školskom iskustvu.   Termin izložbe u Splitu se poklapa i sa Svjetskim danom Roma koji se obilježava 8. travnja.

Audio-vizualnom izložbom Kad odrastem, bit ću bogatašica zaustavljamo se u prostorima u kojima djeca žive i u kojima maštaju o budućnosti. Kako bi u takvim okolnostima ostvarili svoje želje, koje su iste kao i želje bilo koje druge djece, potrebno je da budu nadprosječno ustrajni, marljivi, nepokolebljivi. Mnogi od njih u tome neće uspjeti. Nejednakost u kojoj odrastaju nedostatak je stvarne slobode da ostvaruju svoje snove. ” 

(iz teksta Barbare Matejčić)

 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  _ _

Ana Opalić rođena je 1972. godine u Dubrovniku.
1997. godine diplomirala je TV i filmsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.
Bavi se fotografijom, videom i dokumentarnim filmom.
Osnivačica je web portala Suvremena hrvatska fotografija (www.croatian-photography.com)
Redateljica je i snimateljica dva dokumentarna filma Još jednom (Ana Opalić i Noah Pintarić, 2014.) i Lijek, 2018. Koji su premijerno prikazani na Zagreb Dox i Dok Leipzig filmskim festivalima.
Objavila je dvije knjige fotografija: Brsalje, 2017. i Dom, 2018. te u koautorstvu sa arhitektom Davidom Kabalinom knjigu Dubrovački karavanski put, 2019.
Živi i radi u Zagrebu.

Barbara Matejčić slobodna je novinarka i spisateljica fokusirana na društvene teme i ljudska prava. Piše redovito za tiskane i internetske medije u Hrvatskoj i inozemstvu. Radijske dokumentarce je radila za Treći program Hrvatskoga radija. Surađuje s međunarodnim istraživačkim, medijskim i ljudsko-pravaškim organizacijama. Nagrađivana je za svoj rad te je dobitnica nekoliko europskih stipendija. Autorica je knjige Kako ste? (izdanje zaklade Heinrich Böll). Diplomirala je Hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  _ _